Wykonanie
Przynętę, chyba nieświadomie, zarzuciła
Kass, a ja szybciutko połknęłam haczyk. Kiedy kilka dni temu zobaczyłam u Niej ciasto
orzechowe z
ananasem i
truskawkami, wiedziałam, że takie lub podobne powstanie niebawem również w mojej kuchni. Połączenie
owoców jawiło mi się na tyle cudowne, że czułam, iż nie spocznę, dopóki się nim nie nasycę.Jednak, jako leniwa gospodyni:-), szybko odrzuciłam wizję łuskania i mielenia
orzechów, których wielki kosz trzymam w domu jeszcze od jesieni. Kupno mielonych nie wchodziło w grę, bo wówczas prócz leniwej, okazałabym się gospodynią rozrzutną i pozbawioną rozsądku....:-)Chcąc nie chcąc, zostałam "zmuszona":-) do zmiany koncepcji i w ten sposób, zamiast
orzechowego, powstało ciasto
jogurtowe - lekkie, wilgotne, a co najważniejsze, przesiąknięte zapachem
truskawek i
ananasa.Smakowitego weekendu Wam życzę! :-)
Składniki na tortownicę o śr 24-26 cm:360g
mąki pszennej120g
cukru125 ml
oleju300g
jogurtu naturalnego2
jaja L lub XL2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)7-9 plastrów
ananasa z puszki lub świeżego - liczba uzależniona od rozmiaru tortownicykilka
truskawek - poza sezonem moga być mrożoneWykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia do miski. Następnie kolejno dodajemy wszystkie składniki i mieszamy łyżką do chwili, aż otrzymamy gładkie ciasto. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu układamy
owoce. Jeśli korzystamy z
ananasa z puszki, należy go wcześniej porządnie odsączyć na sitku.Całość pieczemy około 50 minut w temperaturze 170C. Gotowość do opuszczenia piekarnika sprawdzamy tradycyjnie czyli drewnianym patyczkiem.Uwagi:1.Ciasto bardzo ładnie (wysoko) wyrasta, a warstwa
owoców jest dosyć cienka, więc lepiej użyć tortownicy o śr. 26 cm. Ja piekłam w mniejszej - 24 cm i uważam, że ciasta było za dużo (było zbyt wysokie).2. Składniki ciasta
jogurtowego powinny być w temperaturze pokojowej.