ßßß
Składniki:ok. 25 sztuk3 3/4 szklanki mąki ( 600 g) tortowej + do podsypania ok. 3 łyżek30 g drożdży świeżych4 łyżki cukru ( 60-65 g )1 szklanka mleka100 g masła/margaryny2 duże jajka ( 3 mniejsze)1/3 łyżeczki soli2 łyżki spirytusuwanilia ( olejek, cukier lub ziarna z laski )dodatkowocukier puderdżemolej do smażenia 1 l
jak widać smakowałyPrzygotowanie:Mleko podgrzewamy do 40 stopni. Dodajemy do niego 2 łyżki cukru, drożdże oraz 1/3 szklanki z odmierzonej mąki.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut, w ciepłe miejsce.Topimy tłuszcz.Do zaczynu przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników prócz tłuszczu i zaczynamy wyrabiać ciasto, gdy zacznie się łączyć podlewamy masłem i wyrabiamy minimum 10 minut, aż będzie odchodziło od miski.Odstawiamy na 1 – 1 , 5 godziny do wyrośnięcia ( zależy od temp. pomieszczenia).Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując lekko mąką, na grubość 3 cm, wykrawamy szklanką o średnicy 5 cm pączki. Zostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką na 20 minut.Rozgrzewamy olej do ok. 175 stopni. Jeśli wrzucony kawałek ciasta lub chleba od razu wypłynie na powierzchnię olej jest gotowy.Wrzucamy po kilka pączków, ja smażyłam po 5 sztuk, tak aby swobodnie pływały, smażymy po minucie do dwóch z każdej strony, najlepiej pod przykryciem.Osączamy na ręczniku papierowym.Lekko przestudzone nadziewamy dżemem. Podsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Lukier:1 szklanka cukru pudru3 łyżki gorącej wody1 łyżka soku z cytrynyMieszamy i lukrujemy pączki. Lukier można też zabarwić , a ciastka ozdobić kolorową posypką.Warto pamiętać, że surowe ciasto szybko studzi olej, dlatego nie warto smażyć na raz zbyt wielu pączków.Powiązane notki:Pączki nadziewane z lukrem 2 ( tłusty czwartek )Pączki z całych jajDomowe PĄCZKI na tłusty czwartek 1 ( foto przepis )Tradycyjne Maślane Rogaliki z różą – przepyszneTłusty czwartek last minute – Racuchy z jabłkami