Wykonanie
56 Flares Twitter 0 Facebook 56 56 56 56 Flares ×Karnawał rządzi się swoimi prawami, jak warto wspomnieć bez pączków nie można się wtedy obejść. Zatem i na moim blogu pojawi się kilka nowoczesnych ale też zupełnie tradycyjnych przepisów na poświąteczne łakocie. Jednym z sztandarowych są na pewno pączki, u mnie w mniejszej wersji, tzw. pączusiowejCiasto ładnie rośnie, jest mocno napowietrzone, dobrze się wyrabia, chociaż na początku się odrobinę klei. Nie należy go jednak podsypywać
mąką, warto to zrobić dopiero gdy formujemy
ciastka. Smaczniejsze z
oleju niż ze
smalcu . Więc, nie pozostaje nic innego jak zabranie się za te małe cudeńka.

Składniki:ok. 25 sztuk3 3/4 szklanki
mąki ( 600 g) tortowej + do podsypania ok. 3 łyżek30 g
drożdży świeżych4 łyżki
cukru ( 60-65 g )1 szklanka
mleka100 g masła/margaryny2 duże
jajka ( 3 mniejsze)1/3 łyżeczki
soli2 łyżki
spirytusuwanilia ( olejek,
cukier lub ziarna z laski )dodatkowo
cukier puderdżemolej do smażenia 1 l

jak widać smakowałyPrzygotowanie:
Mleko podgrzewamy do 40 stopni. Dodajemy do niego 2 łyżki
cukru,
drożdże oraz 1/3 szklanki z odmierzonej
mąki.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut, w ciepłe miejsce.Topimy tłuszcz.Do zaczynu przesiewamy
mąkę, dodajemy resztę składników prócz tłuszczu i zaczynamy wyrabiać ciasto, gdy zacznie się łączyć podlewamy
masłem i wyrabiamy minimum 10 minut, aż będzie odchodziło od miski.Odstawiamy na 1 – 1 , 5 godziny do wyrośnięcia ( zależy od temp. pomieszczenia).Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując lekko
mąką, na grubość 3 cm, wykrawamy szklanką o średnicy 5 cm pączki. Zostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką na 20 minut.Rozgrzewamy
olej do ok. 175 stopni. Jeśli wrzucony kawałek ciasta lub
chleba od razu wypłynie na powierzchnię
olej jest gotowy.Wrzucamy po kilka pączków, ja smażyłam po 5 sztuk, tak aby swobodnie pływały, smażymy po minucie do dwóch z każdej strony, najlepiej pod przykryciem.Osączamy na ręczniku papierowym.Lekko przestudzone nadziewamy
dżemem. Podsypujemy
cukrem pudrem lub lukrujemy.
Lukier:1 szklanka
cukru pudru3 łyżki gorącej
wody1 łyżka
soku z cytrynyMieszamy i lukrujemy pączki.
Lukier można też zabarwić , a
ciastka ozdobić kolorową posypką.Warto pamiętać, że surowe ciasto szybko studzi
olej, dlatego nie warto smażyć na raz zbyt wielu pączków.Powiązane notki:Pączki nadziewane z lukrem 2 ( tłusty czwartek )Pączki z całych jajDomowe PĄCZKI na tłusty czwartek 1 ( foto przepis )Tradycyjne Maślane Rogaliki z różą – przepyszneTłusty czwartek last minute – Racuchy z
jabłkami