ßßß
Składniki:2 porcje:300 g dyni makaronowej1 szklanka wody1 szklanka mlekacukier do smaku40 g budyniu waniliowego5 łyżki mielonych orzechówmelasa lub miód do podania
Przygotowania:Dynię obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę.Zalewamy wodą i mlekiem ( 1/3 szklanki odlewamy), gotujemy około 15 minut, do miękkości.Doprawiamy cukrem.W mleku rozrabiamy budyń. Zalewamy rozgniecioną widelcem dynię.Gotujemy minutę.Przelewamy do miseczek , dekorujemy orzechami i melasą.Powiązane notki:Dyniowy budyń waniliowy ze słodkimi gwiazdkami i serkiem wiejskimPudding z dyni i kaszy jaglanejDla niemowląt: Budyń waniliowyDeser z pieczonej dyni – z kardamonem i melasąOwsianka z bananem, kakao i orzechami