ßßß Cookit - przepis na Dżem śliwkowy z jabłkiem , cynamonem i anyżem – i rogaliki śliwkowe

Dżem śliwkowy z jabłkiem , cynamonem i anyżem – i rogaliki śliwkowe

Wykonanie

5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×
Taki dżem obowiązkowo musi znaleźć się w każdej spiżarni. Śliwek jest teraz pełno. Dominują na straganach, warto więc zakasać rękawy i wziąć się za przygotowanie choć odrobiny domowych przetworów – ja powiem Wam, że bardzo rzadko je kupuję, odkąd sama robię zapasy na zimę, schodzę tylko do piwnicy i już mam to czego mi potrzeba. Wspaniałe uczucie, jakbyście mieli swój własny mini market! Połączenie jabłek i śliwek jest zalecane nawet w „Kuchni Polskiej” ze względu na małą zawartość pektyn w śliwkach a dużą w jabłkach – co pozwala regulować strukturę i konsystencję dżemu bez dodatku sztucznych zagęstników ( których nie neguję w całości ). Dodatkowo na zdjęciu możecie podziwiać rogale z tą właśnie śliwkową poezją.
Składniki:
2 kg śliwek
1 szklanka cukru
2 twarde jabłka
2 laski cynamonu
1 gwiazdka anyżu
2 łyżki cukru z wanilią
Przygotowanie:
Śliwki myjemy i oczyszczamy.
Do garnka wlewamy szklankę wody i cukier.
Gotujemy syrop.
Dodajemy do niego 1/3 śliwek.
Gdy się rozgotują studzimy go.
Po wystudzeniu dodajemy do niego resztę owoców , anyż, cynamon, cukier z wanilią i starte jabłka.
Gotujemy godzinę aż się zredukuje.
Pozbywamy się przypraw i przekładamy do gorących , czystych i wyparzonych słoików.
Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Studzimy.
Rogale powstały tak:
Składniki:
op. 350g ciasta francuskiego
kilka łyżek dżemu
kilka łyżek mielonych orzechów
kilka łyżek mleka
tarta gorzka czekolada
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni , góra dół z wiatrakiem.
Ciasto formujemy na kształt koła.
Tniemy na 4 części , a każdą z nich na 3. Jak tort.
Smarujemy dżemem ( pomijając środek ), posypujemy orzechami i czekoladą.
Zwijamy od większego boku do środka koła.
Układamy na blasze, smarujemy mlekiem, posypujemy orzechami.
Pieczemy 10-12 minut.
Powiązane notki:
Dżem śliwkowy ze śliwek węgierek
Czekośliwka dżem śliwkowy z kakao
Szybkie Crossainty – rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą i orzechami
Czekośliwka – krem / dżem śliwkowy z czekoladą
Sok i syrop śliwkowy – na zimę do herbaty
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/09/26/dzem-sliwkowy-z-jablkiem-cynamonem-i-anyzem-i-rogaliki-sliwkowe