ßßß
Składniki:2 kg śliwek1 szklanka cukru2 twarde jabłka2 laski cynamonu1 gwiazdka anyżu2 łyżki cukru z waniliąPrzygotowanie:Śliwki myjemy i oczyszczamy.Do garnka wlewamy szklankę wody i cukier.Gotujemy syrop.Dodajemy do niego 1/3 śliwek.Gdy się rozgotują studzimy go.Po wystudzeniu dodajemy do niego resztę owoców , anyż, cynamon, cukier z wanilią i starte jabłka.Gotujemy godzinę aż się zredukuje.Pozbywamy się przypraw i przekładamy do gorących , czystych i wyparzonych słoików.Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.Studzimy.Rogale powstały tak:Składniki:op. 350g ciasta francuskiegokilka łyżek dżemukilka łyżek mielonych orzechówkilka łyżek mlekatarta gorzka czekoladaPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni , góra dół z wiatrakiem.Ciasto formujemy na kształt koła.Tniemy na 4 części , a każdą z nich na 3. Jak tort.Smarujemy dżemem ( pomijając środek ), posypujemy orzechami i czekoladą.Zwijamy od większego boku do środka koła.Układamy na blasze, smarujemy mlekiem, posypujemy orzechami.Pieczemy 10-12 minut.Powiązane notki:Dżem śliwkowy ze śliwek węgierekCzekośliwka dżem śliwkowy z kakaoSzybkie Crossainty – rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą i orzechamiCzekośliwka – krem / dżem śliwkowy z czekoladąSok i syrop śliwkowy – na zimę do herbaty