Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×Inspiracją do powstania tej
konfitury był znany wszystkim sok przecierowy. Słodka
marchewka i kwaskowe
jabłka dobrze łączą się dzięki dodatkowi
cynamonu i gałki. Ten słodki przysmak świetnie sprawdzi się jako dodatek do
pieczywa przy śniadaniu , będzie też ciekawym uzupełnieniem nadziewanej drożdżówki, ciasta,
kaszki manny czy budyniu. Spróbujcie go zrobić, a na pewno mile Was zaskoczy, dodatkowo składniki są bardzo łatwo dostępne i tanie.

Składniki:2 kg kwaśno-słodkich
jabłek ( papierówka, piros, reneta, antonówka lub podobne)1 kg
marchewki250 -350 g
cukru ( do smaku)1 laska
cynamonu10
goździków1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżka
cukru z
wanilią (
waniliowego )1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki startego
imbiru ( 1/3 łyżeczki suchego)1/2 łyżeczki mielonych
goździków1
cytrynaPrzygotowanie:
Jabłka i
marchew obieramy i myjemy.Ścieramy do dwóch misek na grubych oczkach tarki.
Jabłka mieszamy z
sokiem z cytryny.
Owoce wrzucamy do garnka.Zalewamy 1/2 – 3/4 szklanki
wody i gotujemy aż puszczą sok.Wtedy dodajemy
marchew,
goździki i laskę
cynamonu.Gdy zmięknie wsypujemy
cukier i smażymy aż sok odparuje.Gęste
konfitury doprawiamy
przyprawami.Gotujemy 5 minut.Pozbywamy się laski
cynamonu i
goździków.Wkładamy do czystych , wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.Możemy zapasteryzować.Powiązane notki:Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciastoDla niemowląt: Zupka marchewkowa z
kurczakiemKonfitura (
dżem ) z
rabarbaru z różą (
rabarbarowo – różana )Rozgrzewający
Dżem z
Cukinii – z
imbiremKonfitura z
płatków róż –
płatki róży smażone w cukrze