ßßß
Składniki:2 kg kwaśno-słodkich jabłek ( papierówka, piros, reneta, antonówka lub podobne)1 kg marchewki250 -350 g cukru ( do smaku)1 laska cynamonu10 goździków1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżka cukru z wanilią ( waniliowego )1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki startego imbiru ( 1/3 łyżeczki suchego)1/2 łyżeczki mielonych goździków1 cytrynaPrzygotowanie:Jabłka i marchew obieramy i myjemy.Ścieramy do dwóch misek na grubych oczkach tarki. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny.Owoce wrzucamy do garnka.Zalewamy 1/2 – 3/4 szklanki wody i gotujemy aż puszczą sok.Wtedy dodajemy marchew, goździki i laskę cynamonu.Gdy zmięknie wsypujemy cukier i smażymy aż sok odparuje.Gęste konfitury doprawiamy przyprawami.Gotujemy 5 minut.Pozbywamy się laski cynamonu i goździków.Wkładamy do czystych , wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.Możemy zapasteryzować.Powiązane notki:Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciastoDla niemowląt: Zupka marchewkowa z kurczakiemKonfitura (dżem ) z rabarbaru z różą ( rabarbarowo – różana )Rozgrzewający Dżem z Cukinii – z imbiremKonfitura z płatków róż – płatki róży smażone w cukrze