ßßß Cookit - przepis na Korzenna Konfitura jabłkowo marchewkowa

Korzenna Konfitura jabłkowo marchewkowa

Wykonanie

6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×
Inspiracją do powstania tej konfitury był znany wszystkim sok przecierowy. Słodka marchewka i kwaskowe jabłka dobrze łączą się dzięki dodatkowi cynamonu i gałki. Ten słodki przysmak świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa przy śniadaniu , będzie też ciekawym uzupełnieniem nadziewanej drożdżówki, ciasta, kaszki manny czy budyniu. Spróbujcie go zrobić, a na pewno mile Was zaskoczy, dodatkowo składniki są bardzo łatwo dostępne i tanie.
Składniki:
2 kg kwaśno-słodkich jabłek ( papierówka, piros, reneta, antonówka lub podobne)
1 kg marchewki
250 -350 g cukru ( do smaku)
1 laska cynamonu
10 goździków
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka cukru z wanilią ( waniliowego )
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki startego imbiru ( 1/3 łyżeczki suchego)
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 cytryna
Przygotowanie:
Jabłka i marchew obieramy i myjemy.
Ścieramy do dwóch misek na grubych oczkach tarki. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny.
Owoce wrzucamy do garnka.
Zalewamy 1/2 – 3/4 szklanki wody i gotujemy aż puszczą sok.
Wtedy dodajemy marchew, goździki i laskę cynamonu.
Gdy zmięknie wsypujemy cukier i smażymy aż sok odparuje.
Gęste konfitury doprawiamy przyprawami.
Gotujemy 5 minut.
Pozbywamy się laski cynamonu i goździków.
Wkładamy do czystych , wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Możemy zapasteryzować.
Powiązane notki:
Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciasto
Dla niemowląt: Zupka marchewkowa z kurczakiem
Konfitura (dżem ) z rabarbaru z różą ( rabarbarowo – różana )
Rozgrzewający Dżem z Cukinii – z imbirem
Konfitura z płatków róż – płatki róży smażone w cukrze
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/09/01/korzenna-konfitura-jablkowo-marchewkowa