Wykonanie
Sezon na
jabłka w pełni, możemy je przygotowywać na wiele sposobów. Kilka dni temu wypróbowałam przepis Pana Piotra Maleckiego pochodzący z książki 'cukiernia Lidla" Karmelizowane
jabłka możemy wykorzystać na wiele sposobów.Karmelizowane
jabłka są fajnym
dodatkiem do ciast i deserów Przepyszna wychodzi szarlotka. Karmelizowane
jabłka są bardzo aromatyczne dodatkowo możemy dodać
skórkę z cytryny i
pomarańczy. Możemy też zrobić w słoiki na zimę.
składniki2 kg kwaśnych
jabłek60dag-80dag
cukrusok z 1
cytrynysok z 1
pomarańczy2 łyżeczki
przyprawy do szarlotki lub
cynamonudodatkowo1 opakowanie
konfitur fix jeśli robimy do słoików.Wykonanie
Jabłka myjemy,obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę 5mm x 7 mm. Z
pomarańczy i
cytryny wyciskamy sok. Do garna wkładamy pokrojone
jabłka,
cukier, sok.z
pomarańczy i
cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotujemy na dużym ogniu 10-15 minut, cały czas mieszając, aż
jabłka nabiorą jasnozłotego szklistego koloru. Dodajemy
przyprawę do szarlotki i
konfitur fix. Jeszcze gorącą
konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików odwracamy do góry dnem i pozostawimy do wystudzenia.