Wykonanie
Zawsze wydawało mi się,że robienie
przetworów jest dla wytrwałych...cóż już tak nie myślę...uzależniłam się:) Dostałam
jabłka od brata i od razu pomyślałam, że będzie
konfitura. Szklista, z posmakiem
cynamonu i
wanilii...nie znajdziecie takiej w sklepie. Zachęcam do zrobienia:)Składniki;2,5 kg
jabłek,
cynamon,
laska wanilii,sok z 1
cytryny,1/2 kg
cukruPo
przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plastry i wrzucamy do garnka. Podlewamy małą ilością
wody i skrapiamy
sokiem z cytryny. Smażymy aż zmiękną i odparowuje sok, który powstał. Następnie dodajemy
cukier,
cynamon i
wanilię.Jeżeli
jabłka masz kwaśne użyj więcej
cukru. Smażymy jeszce 5 minut. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 10 minut:)