Wykonanie
Czas zacząć
dyniowe szaleństwo! Dzisiaj
dżem z dyni i
jabłek przepisu mojej mamy:) Zajadałam się nim całe studia...to były czasy:)...Pozdrawiam koleżankę z pietra w akademiku Dorotka Zięba Rządca..Składniki:
½ kg dyni (waga po obraniu),½ kg
jabłek (waga po obraniu),½ szklanki
cukru,1
cytryna,szczypta
cynamonu.Sposób wykonania:
Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać ¼ szklanki
wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut).
Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać
cukier i smażyć razem na małym ogniu (Uwaga! Szybko się przypalają). Na koniec do usmażonych
jabłek dodać szczyptę
cynamonu i ugotowaną
dynię wraz
wodą, w której się gotowała.
Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie
cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Na koniec do
dżemu dodać skórkę i
sok z cytryny. Całość razem wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę razem, mieszając aby się nie przypaliło. Gotowy
dżem przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić, wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy. Składniki wystarczą na 2 słoiki po 350 ml
dżemu. Smacznego... lisek:)Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,dzem_z_dyni_i_jablekCopyright © Smaczny.pl