ßßß Cookit - przepis na Dżem z dyni i jabłek

Dżem z dyni i jabłek

nazwa

Wykonanie

Czas zacząć dyniowe szaleństwo! Dzisiaj dżem z dyni i jabłek przepisu mojej mamy:) Zajadałam się nim całe studia...to były czasy:)...Pozdrawiam koleżankę z pietra w akademiku Dorotka Zięba Rządca..
Składniki:
½ kg dyni (waga po obraniu),
½ kg jabłek (waga po obraniu),
½ szklanki cukru,
1 cytryna,
szczypta cynamonu.
Sposób wykonania:
Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać ¼ szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut). Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć razem na małym ogniu (Uwaga! Szybko się przypalają). Na koniec do usmażonych jabłek dodać szczyptę cynamonu i ugotowaną dynię wraz wodą, w której się gotowała. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Na koniec do dżemu dodać skórkę i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę razem, mieszając aby się nie przypaliło. Gotowy dżem przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić, wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy. Składniki wystarczą na 2 słoiki po 350 ml dżemu. Smacznego... lisek:)
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,dzem_z_dyni_i_jablek
Copyright © Smaczny.pl
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/09/dzem-z-dyni-i-jabek.html