Wykonanie
Jeśli ktoś lubi słodkości z dodatkiem
cynamonu to polecam
jabłka w karmelu....Jak dla mnie to jest trochę za słodkie..Przepis cytuję za Marinik.3 kg
jabłek - twardych i takiej odmiany, która pod wpływem temperatury nie rozpada się (np. Champion)1 kg
cukru1
cytryna3 łyżeczki mielonego
cynamonuJabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobne plasterki (ja dzielę całe
jabłko na osiem części i takie cząstki plasterkuję - 2-3 mm). Zasypać
jabłka cukrem, wymieszać i pozostawić na kilka godzin - aż puszczą sok.
Jabłka mocno odcisnąć a powstały sok gotować na wolnym ogniu - do zmniejszenia objętości w taki sposób - aby powstał gęstawy i o kolorze
miodowy syrop. Otrzeć
skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Wrzucić do
syropu jabłka i 2 łyżeczki
cynamonu oraz
sok z cytryny dalej gotować kilkanaście minut ciągle mieszając.
Jabłka puszczą dodatkowy sok, tak więc
syrop stanie się po kilkunastu minutach znów rzadszy. Wyjąć
jabłka łyżką cedzakową na sito lub durszlak i ponownie odcisnąć z nich sok. Pozostały w naczyniu
syrop z dodanym
syropem po odciśnięciu
jabłek nadal gotować, aż ponownie zgęstnieje, a pod koniec gotowania dodać także pozostałą łyżeczkę
cynamonu oraz otartą
skórkę z cytryny. Ponownie wrzucić do gęstego
syropu jabłka i jeszcze nieco odparować.Przepis dodaję do Akcji
Przetwory 2011 .