Wykonanie
Większość ludzi robi naleśniki "na oko". Nie inaczej jest ze mną. Biorę garnek, wlewam
mleko, tyle ile chcę
mieć ciasta. Wbijam
jajko, szczyptę
soli, roztrzepuję. Następnie partiami wsypuję
mąkę, do momentu aż ciasto osiągnie odpowiednią gęstość. Dobra rada to taka, żeby ciasto po wymieszaniu odstawić na pół godziny, aby odpoczęło.Naleśniki zrobiłam z tradycyjnym słodkim
twarożkiem, oraz rewelacyjnymi
jabłkami. Owe
jabłka robi się bardzo prosto, a przepis mam s tąd.Prażone
jabłka.składniki:4 duże, twarde i najlepiej kwaśne
jabłka4 łyżki
cukruszczypta
cynamonu1
cytrynaWykonanie:
Jabłka myję,osuszam i obieram. Kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasiennie i kroję na cienkie plasterki, spryskuję
sokiem z cytryny by nie ściemniały. Do całkowicie suchej patelni wkładam
cukier i stawiam na ogniu. Kiedy się rozpuści i zacznie lekko brązowieć wkładam
jabłka i energicznie mieszam. Smażę na dużym ogniu przez 2 minuty. Dodaję
cynamon, mieszam i zestawiam z ognia.Smacznego!