Wykonanie
Ostatnie
jabłka spadają. Szkoda, by się zmarnowały. Ostatnio dostałam z pracy 3 wielkie siatki
jabłek. Cóż było zrobić? Stanęło na kompotach i oczywiście zasmażanych jabłuszkach do szarlotki, którą robię dość często. A takie własnoręcznie zrobione są najlepsze, najzdrowsze i do tego za darmo :).W ilości składników podaję proporcje, a wiadomo, że wszystko zależy od ilości posiadanych
jabłek.Składniki:- 4 kg
jabłek,- 50 dag
cukru,- ok. 2 szklanki
wody (tyle, by
jabłka na początku się nie przypalały),- kwasek
cytrynowy,- część
jabłek można zrobić z
cynamonem, jeśli szarlotki zawsze z nim robimy.Sposób wykonania:
Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę usuwając ogryzek. Wrzucamy je do
wody wymieszanej z kwaskiem
cytrynowym, by nie ściemniały. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30-40 minut. Uprażone i jeszcze gorące
jabłka przekładamy do słoików i nie do końca zakręcone, wkładamy do garnka wyłożonego gazą lub ściereczką i zalanego
wodą do połowy ich wysokości. Zagotowujemy
wodę w garnku i na małym ogniu trzymamy je przez 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy, dokręcamy i studzimy do góry dnem.