ßßß Cookit - przepis na Zasmażane jabłka do szarlotki

Zasmażane jabłka do szarlotki

nazwa

Wykonanie

Ostatnie jabłka spadają. Szkoda, by się zmarnowały. Ostatnio dostałam z pracy 3 wielkie siatki jabłek. Cóż było zrobić? Stanęło na kompotach i oczywiście zasmażanych jabłuszkach do szarlotki, którą robię dość często. A takie własnoręcznie zrobione są najlepsze, najzdrowsze i do tego za darmo :).
W ilości składników podaję proporcje, a wiadomo, że wszystko zależy od ilości posiadanych jabłek.
Składniki:
- 4 kg jabłek,
- 50 dag cukru,
- ok. 2 szklanki wody (tyle, by jabłka na początku się nie przypalały),
- kwasek cytrynowy,
- część jabłek można zrobić z cynamonem, jeśli szarlotki zawsze z nim robimy.
Sposób wykonania:
Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę usuwając ogryzek. Wrzucamy je do wody wymieszanej z kwaskiem cytrynowym, by nie ściemniały. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30-40 minut. Uprażone i jeszcze gorące jabłka przekładamy do słoików i nie do końca zakręcone, wkładamy do garnka wyłożonego gazą lub ściereczką i zalanego wodą do połowy ich wysokości. Zagotowujemy wodę w garnku i na małym ogniu trzymamy je przez 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy, dokręcamy i studzimy do góry dnem.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/10/zasmazane-jabka-do-szarlotki.html