ßßß Cookit - przepis na Aromatyczna konfitura jabłkowa Pawła Małeckiego.

Aromatyczna konfitura jabłkowa Pawła Małeckiego.

nazwa

Wykonanie

Gdy tylko zobaczyłam w gazetce Lidla przepis na aromatyczną konfiturę jabłkową Pawła Małeckiego wiedziałam, że długo nie wytrzymam i w końcu zagości i u mnie. Jest cudownie aromatyczna ;)
Potrzebne składniki:
1,5 kg kwaśnych jabłek obranych i pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w kosteczkę
700 g cukru
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
cynamon ( opcjonalnie ), ja nie dodawałam
Sposób wykonania:
Jabłka myjemy, obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kosteczki o wymiarach 5 x 7 mm. Potrzebujemy ich aż 1,5 kg.
Następnie wkładamy je do głębokiego garnka. Dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny oraz sok z 1 pomarańczy. Dosypujemy 700 g cukru ( można więcej, wszystko zależy, kto jak słodkie lubi). Możemy dodać troszkę cynamonu.
Jabłka prażymy na dużym ogniu 10-14 min. cały czas mieszając, aby nabrały jasnozłotego koloru.
Gorącą konfiturę wkładamy do wyparzonych w gorącym piekarniku słoików. Z 1,5 kg jabłek wychodzą mniej więcej 4 słoiczki.
Następnie wkładamy je do garnka, aby woda zakrywała je do 1/2 wysokości i gotujemy od wrzenia pod przykryciem mniej niż 10 minut.
Ja zostawiłam słoiki do wystygnięcia w garnku i następnie je wyjęłam.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/10/aromatyczna-konfitura-jabkowa-pawa.html