Wykonanie
Gdy tylko zobaczyłam w gazetce Lidla przepis na aromatyczną
konfiturę jabłkową Pawła Małeckiego wiedziałam, że długo nie wytrzymam i w końcu zagości i u mnie. Jest cudownie aromatyczna ;)
Potrzebne składniki:1,5 kg kwaśnych
jabłek obranych i pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w kosteczkę700 g
cukrusok z 1
pomarańczysok z 1
cytrynycynamon ( opcjonalnie ), ja nie dodawałamSposób wykonania:
Jabłka myjemy, obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kosteczki o wymiarach 5 x 7 mm. Potrzebujemy ich aż 1,5 kg.Następnie wkładamy je do głębokiego garnka. Dodajemy sok wyciśnięty z 1
cytryny oraz sok z 1
pomarańczy. Dosypujemy 700 g
cukru ( można więcej, wszystko zależy, kto jak słodkie lubi). Możemy dodać troszkę
cynamonu.
Jabłka prażymy na dużym ogniu 10-14 min. cały czas mieszając, aby nabrały jasnozłotego koloru.Gorącą
konfiturę wkładamy do wyparzonych w gorącym piekarniku słoików. Z 1,5 kg
jabłek wychodzą mniej więcej 4 słoiczki.Następnie wkładamy je do garnka, aby
woda zakrywała je do 1/2 wysokości i gotujemy od wrzenia pod przykryciem mniej niż 10 minut.Ja zostawiłam słoiki do wystygnięcia w garnku i następnie je wyjęłam.Smacznego !