Wykonanie
7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×Wczoraj na kolację robiłam takie oto
cukiniowe placki. Jeden z przepisów w kobiecej prasie przypomniał mi o nich – przecież robił mi je już dziadek i ja przez lata piekłam je w
cukiniowym sezonie. Jak mogłam o nich zapomnieć ? Nie wiem. Dietetyczne i lekkie placuszki są kolejnym zastosowaniem tego uniwersalnego warzywa. Spróbujcie tak jak u nas z
miodem, lub ze
startym serem i smażoną
cebulką – ewentualnie z
boczkiem,
kiełbasą lub kwaśną
śmietaną.
Składniki2 porcje600 g -1 spora
cukinia2
jaja2 łyżki dowolnej
mąkiszczypta
soliolejmiód do polaniaPrzygotowanie:
Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki.Dodajemy
jaja ,
mąkę i
sól.Mieszamy i smażymy na
oleju na rumiano.Po upieczeniu osączamy na papierowym ręczniku.Podajemy polane
miodem.Są przepyszne! Mój synek się zajadał, ze swojego i mojego talerza!
Powiązane notki:
Pomarańczowe Ciasto z
cukinii (zdrowe i bez
cukru)Pancakes bezglutenowe z sosem z
fasoli i
miodemTradycyjne chrupiące placki ziemniaczaneDomowa Bakaliowa
śniadaniowa Granola (
musli) z
miodem z patelniSłodkie placki – Pancakes z
bananami