Wykonanie

Ekspresowe. Mięciutkie, wilgotne.Ze składników które są pod ręką.Bosko pachnie kiedy się pieką. Sami sprawdźcie:)Pomysł własny, na bazie przepisu na chlebek
bananowy z 1
banana .


1
banan1
jajko1/2 szklanki
oleju125 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2-3 łyżki
jogurtu1/4 szklanka
wodyszczypta
soli3/4 szklanki
cukruskórka otarta z
pomarańczydodatkowo domowy karmel* jako nadzienie i polewa*KARMEL: 1.5 szklanki
cukru, 1 1/4 szklanki
kremówki 30%, 5-6 łyżek
wodyNajpierw
cukier z
wodą podgrzewamy na wolnym ogniu, kiedy się stopi i
zrobi się złoty,ostrożnie wlewamy kremówkę i mieszamy. Chwilę gotujemy.Można przechowywać do tygodnia w lodówce.

Widelcem miażdżymy
banana, dodajemy
jajko,
jogurt,
olej,
wodę,
cukier, skórkę.W osobnej misce łączymy
mąkę z proszkiem.Łączymy zawartość obu naczyń za pomocą widelca, wypełniamy papilotki po łyżce masy, na to kleks karmelu i wypełniamy do 3/4. Pieczemy 15-20 minut w 190 stopniach.
