ßßß
Ekspresowe. Mięciutkie, wilgotne.Ze składników które są pod ręką.Bosko pachnie kiedy się pieką. Sami sprawdźcie:)Pomysł własny, na bazie przepisu na chlebek bananowy z 1 banana .
1 banan1 jajko1/2 szklanki oleju125 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia2-3 łyżki jogurtu1/4 szklanka wodyszczypta soli3/4 szklanki cukruskórka otarta z pomarańczydodatkowo domowy karmel* jako nadzienie i polewa*KARMEL: 1.5 szklanki cukru, 1 1/4 szklanki kremówki 30%, 5-6 łyżek wodyNajpierw cukier z wodą podgrzewamy na wolnym ogniu, kiedy się stopi i zrobi się złoty,ostrożnie wlewamy kremówkę i mieszamy. Chwilę gotujemy.Można przechowywać do tygodnia w lodówce.
Widelcem miażdżymy banana, dodajemy jajko, jogurt, olej, wodę, cukier, skórkę.W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem.Łączymy zawartość obu naczyń za pomocą widelca, wypełniamy papilotki po łyżce masy, na to kleks karmelu i wypełniamy do 3/4. Pieczemy 15-20 minut w 190 stopniach.