Wykonanie
Witamy serdecznie,Tym razem przedstawimy Państwu pomysł na słodki przysmak jakim są
czekoladowe naleśniki.Są one wyśmienitym pomysłem zarówno na podwieczorek czy też na przekąskę,gdy złapie nas
cukrowy głód :)Przepis ten jest dość prosty więc sądzimy, że największy lamus kuchenny da sobie z tym radę :)
Oto lista składników, których użyliśmy:Pancakes:* 2
jaja* 1/2 szklanki
cukru* 1 szklanka
mąki* 3 łyżki
kakao*
mleko (ok 2 szklanek)* szczypta
soli* 2 łyżki
oleju* opcjonalnie
cukier wanilinowy (jeśli lubicie bardzo słodkie :) )Dodatki :* 1
banan* 2-3 łyżki
miodu* tabliczka
białej czekoladyPrzyrządzając naleśniki zaczęliśmy od połączenia w misce sypkich składników tj.
mąka,
kakao,
cukier oraz
cukier wanilinowy. Po dokładnym wymieszaniu tych składników dolaliśmy
olej,
mleko i
żółtka jaj (po oddzieleniu ich od
białek oczywiście). Wszystko razem miksujemy i gdy uzyskamy gładką konsystencję ciasta, przechodzimy do ubijania
białek na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli.Gdy piana jest już gotowa, delikatnie dodajemy ją do ciasta i wolno mieszamy by ciasto zyskało objętość.Z tak przygotowanego ciasta na rozgrzanej patelni i z dodatkiem odrobiny
oleju smażymy małe, okrągłe i puszyste naleśniczki. Pamiętajcie, że trzeba uważać by ich nie spalić (co w przypadku ciemnego ciasta nie zawsze jest dobrze zauważalne - lecz baaaardzo dobrze wyczuwalne).W kolejnym kroku kroimy
banana na talarki o grubości 1 cm.Na patelni rozgrzewamy
miód tak długo, aż ten zacznie się karmelizować i pienić.W tym momencie rozkładamy na nim
banany i cierpliwie czekamy aż się zezłocą,najpierw z jednej, później z drugiej strony.Gdy
banany są gotowe zdejmujemy je na metalowy ruszt by trochę przestygły.W międzyczasie w kąpieli
wodnej rozpuszczamy
biała czekoladę.
Gdy wszystko jest gotowe rozkładamy pankejksy na talerzu, polewamy roztopioną
czekoladą i układamy na nich
banany. Jeśli ktoś ma ochotę na więcej
cukrowego szaleństwa polecamy zajadać je z
bitą śmietaną.
SMACZNEGO ! :)