Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Nie ma to jak gofry. Jest to
absolutny śniadaniowy hit. Gofry robię według tego przepisu już od kilku lat o dziwo mam go z telewizji z kanału TLC, tyle pamiętam, bo było to całkiem dawno, więc nie
powiem Wam z jakiego programu. To ciasto jest pyszne. Wiadomo, gofry jak to gofry na początku, po upieczeniu są miękkie, gdy stygną twardnieją i stają się chrupkie. Ja lubię najbardziej takie w stanie pośrednim, lekko przestudzone z dodatkiem
śmietany i
owoców – od czasu do czasu trzeba i na kremówkę sobie pozwolić. Na jutrzejsze śniadanie będą jak znalazł!
Składniki:Suche:1 1/2 szklanki
mąki tortowej/poznańskiej2 łyżki
cukru1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soliMokre:1 3/4 szklanki
mleka2 dużej
jajka ( 3 średnie)3-4 łyżki
oleju lub stopionego
masła1 łyżeczka aromatu – esencji waniliowej lub mniej
olejku waniliowegoDodatki:250 ml
śmietany 30%3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
cukru z
wanilią klik
truskawkimiód,
ajerkoniakPrzygotowanie:Mieszamy suche składniki.
Jajka ubijamy z
cukrem, tylko do rozpuszczenia
cukru, miksując dodajemy
mleko i resztę składników.Miksujemy z przesianymi sypkim składnikami.Odstawiamy na 15 minut.Pieczemy.Mocno schłodzoną
śmietanę ubijamy z
cukrem i
wanilią w ulubionej formie.Studzimy i podajemy ze
śmietaną i dodatkami.Powiązane notki:
Śniadaniowe bułeczki pełnoziarniste z ziarnami w 20 minutPlacuszki Pancakes
biszkoptoweSernik
żurawinowy z
truskawkamiSzybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)
Pudding z dyni i
kaszy jaglanej