Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Wykonanie

17 Flares Twitter 0 Facebook 17 17 17 17 Flares ×
Ten przepis mam już od lat. Ostatnio na facebookowym fan pageu : << klik >> pisałam o cieście z rabarbarem, padła propozycja ciasta jogurtowego, więc oto ono. To mój najprostszy przepis tego typu – wyciągnięty z babcinego zeszytu – chyba od Pani Krysi – mojej ulubionej sąsiadki. Maślana kruszonka jest zwieńczeniem całości – wilgotnej i puszystej masy ciasta z pysznym rabarbarem. Cóż, ciasto robi się w kilka minut. Zróbcie, spróbujcie.
Składniki:
(blacha 25×30)
ciasto:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
500 g rabarbaru
1 łyżka cukru waniliowego klik
3 duże jaja ( 4 średnie )
1 szklanka maślanki ( kwaśnego jogurtu lub kefiru)
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kruszonka:
3 łyżki mąki
4 łyżki płatków owsianych lub otrąb
3 łyżki cukru
40-50 g miękkiego masła
jak widzicie moja blacha jest mocno wysłużona, o dziwo właśnie w takich blachach ciasta pieką się najlepiej – ładnie rosną (może dlatego , że taki metal lepiej i szybciej się nagrzewa) i lepiej „wychodzą” już po upieczeniu.
W zdrowszej wersji możecie użyć mąki razowej.
Oczywiście to ciasto jest świetnym nośnikiem sezonowych owoców.
Przygotowanie:
Rabarbar oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i zasypać 3 łyżkami cukru. Odstawić. Blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia ( lub wysypać mąką).+
Jaja ubić z cukrami na puszystą masę – 10 minut – zależnie od ich temperatury i miałkości cukru.
Miksując wlewać olej i maślankę.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem ( w 2 turach ) .
Zmiksować do połączenia wylać na blachę, na wierzchu ułożyć owoce.
Połączyć składniki kruszonki i obsypać nimi ciasto.
Piec od 45-50 minut – do suchego patyczka. Po 40 sprawdzić.
Studzić poza piecem.
Smacznego!
Ania!
Powiązane notki:
Proste ciasto Świąteczne z jabłkami i kruszonką, szybki przepis
Żytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianą
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)
Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/05/30/ciasto-jogurtowe-z-rabarbarem-i-kruszonka