ßßß
Składniki:(blacha 25×30)ciasto:2 1/2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru500 g rabarbaru1 łyżka cukru waniliowego klik3 duże jaja ( 4 średnie )1 szklanka maślanki ( kwaśnego jogurtu lub kefiru)1/2 szklanki oleju3 łyżeczki proszku do pieczeniakruszonka:3 łyżki mąki4 łyżki płatków owsianych lub otrąb3 łyżki cukru40-50 g miękkiego masła
jak widzicie moja blacha jest mocno wysłużona, o dziwo właśnie w takich blachach ciasta pieką się najlepiej – ładnie rosną (może dlatego , że taki metal lepiej i szybciej się nagrzewa) i lepiej „wychodzą” już po upieczeniu.W zdrowszej wersji możecie użyć mąki razowej.Oczywiście to ciasto jest świetnym nośnikiem sezonowych owoców.Przygotowanie:Rabarbar oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i zasypać 3 łyżkami cukru. Odstawić. Blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia ( lub wysypać mąką).+Jaja ubić z cukrami na puszystą masę – 10 minut – zależnie od ich temperatury i miałkości cukru.Miksując wlewać olej i maślankę.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem ( w 2 turach ) .Zmiksować do połączenia wylać na blachę, na wierzchu ułożyć owoce.Połączyć składniki kruszonki i obsypać nimi ciasto.Piec od 45-50 minut – do suchego patyczka. Po 40 sprawdzić.Studzić poza piecem.Smacznego!Ania!Powiązane notki:Proste ciasto Świąteczne z jabłkami i kruszonką, szybki przepisŻytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianąDyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)