Wykonanie
17 Flares Twitter 0 Facebook 17 17 17 17 Flares ×Ten przepis mam już od lat. Ostatnio na facebookowym fan pageu : << klik >>
pisałam o cieście z
rabarbarem, padła propozycja ciasta
jogurtowego, więc oto ono. To mój najprostszy przepis tego typu – wyciągnięty z babcinego zeszytu – chyba od Pani Krysi – mojej ulubionej sąsiadki.
Maślana kruszonka jest zwieńczeniem całości – wilgotnej i puszystej masy ciasta z pysznym
rabarbarem. Cóż, ciasto robi się w kilka minut. Zróbcie, spróbujcie.
Składniki:(blacha 25×30)ciasto:2 1/2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru500 g
rabarbaru1 łyżka
cukru waniliowego klik3 duże
jaja ( 4 średnie )1 szklanka
maślanki ( kwaśnego
jogurtu lub
kefiru)1/2 szklanki
oleju3 łyżeczki
proszku do pieczeniakruszonka:3 łyżki
mąki4 łyżki
płatków owsianych lub
otrąb3 łyżki
cukru40-50 g miękkiego
masłajak widzicie moja blacha jest mocno wysłużona, o dziwo właśnie w takich blachach ciasta pieką się najlepiej – ładnie rosną (może dlatego , że taki metal lepiej i szybciej się nagrzewa) i lepiej „wychodzą” już po upieczeniu.W zdrowszej wersji możecie użyć
mąki razowej.Oczywiście to ciasto jest świetnym nośnikiem sezonowych
owoców.Przygotowanie:
Rabarbar oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i zasypać 3 łyżkami
cukru. Odstawić. Blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia ( lub wysypać
mąką).+
Jaja ubić z
cukrami na puszystą masę – 10 minut – zależnie od ich temperatury i miałkości
cukru.Miksując wlewać
olej i
maślankę.Dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem ( w 2 turach ) .Zmiksować do połączenia wylać na blachę, na wierzchu ułożyć
owoce.Połączyć składniki kruszonki i obsypać nimi ciasto.Piec od 45-50 minut – do suchego patyczka. Po 40 sprawdzić.Studzić poza piecem.Smacznego!Ania!Powiązane notki:Proste ciasto Świąteczne z
jabłkami i kruszonką, szybki przepisŻytni Placek
jabłkowy z kruszonką owsianą
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez
jajek ( krok po kroku)
Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)