Wykonanie
...czyli ciasto łatwe,szybkie i smaczne. Najważniejsze jednak jest to, że pobrudzimy tylko miskę, łyżkę i szklankę (kto lubi myć stertę naczyń??), a efekt murowany.
Składniki:ciasto:- 1 szklanka
maślanki (
kefiru,
jogurtu),- 3/4 szklanki
cukru,- 1/2 szklanki
oleju,- 3
jajka,-
olejek waniliowy lub inny,- 2 i 1/4 szklanki
mąki,- 2 łyżki budyniu,- 2 łyżki
proszku do pieczenia,-
śliwki.kruszonka:- 2 łyżki
masła,- 5 łyżek
mąki,- 3 łyżki
cukru waniliowego.Sposób przygotowania:
Do miski wlać płynne składniki oraz
jajka i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać resztę składników i ponownie wymieszać, jednak tym razem szybko. Ciasto wyłożyć na blachę,a na nie wypestkowane
śliwki i wyrobioną w tej samej misce co ciasto kruszonką. To ciasto może być w wielu wersjach
smakowych np. zmieniając aromat,
owoce lub dodając
kakao zamiast budyniu,a do kruszonki trochę
cynamonu itp.,itd. Polecam spróbować.