ßßß Cookit - przepis na Ciasto na maślance z rabarbarem :)

Ciasto na maślance z rabarbarem :)

nazwa

Wykonanie

Wczorajsza sobota znowu była pracowita, dzisiejszy dzień też się tak zapowiada w planach mam grilla i kolejne ciasto:)
Miłość do rabarbaru jakie okazuje moje otoczenie zaskoczyła mnie ogromnie ponieważ sama nie przepadam za tymi gałązkami. Smakują mi - ale nie zachwycam się nimi - ja wole truskawki, jagody, jabłka.
Sezon na rabarbar pokusił mnie aby upiec wypatrzone na blogu Moje Wypieki - ciasto na maślance z rabarbarem. (przepis cytowany za autorem)
Osobiście uważam że pleśniak był lepszy:)
Ciasto się ładnie wyrabia, jest bardzo gęste, smakuje normalnie "bez ochów i achów". Najlepsza jest kruszonka.
Zapraszam:)
Składniki:
pół kg mąki luksusowej
3 jajka
1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)
1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)
pół szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub aromat waniliowy do smaku
dowolne owoce: u mnie 35 dag obranego, pociętego rabarbaru, mogą być inne owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar wody; bardzo smaczne również z samą kruszonką)
Kruszonka:
50 g masła
10 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy - 16 g
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując.
Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.
Ciasto wyłożyć do formy (32 x 22 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
SMacznego:)
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2011/05/rabarbar-atakuje.html