ßßß
Składniki:pół kg mąki luksusowej3 jajka1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)pół szklanki oleju1,5 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy lub aromat waniliowy do smakudowolne owoce: u mnie 35 dag obranego, pociętego rabarbaru, mogą być inne owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar wody; bardzo smaczne również z samą kruszonką)Kruszonka:50 g masła10 łyżek mąki4 łyżki cukru1 cukier waniliowy - 16 gBiałka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując.Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.Ciasto wyłożyć do formy (32 x 22 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.SMacznego:)