Wykonanie
Wczorajsza sobota znowu była pracowita, dzisiejszy dzień też się tak zapowiada w planach mam grilla i kolejne ciasto:)Miłość do
rabarbaru jakie okazuje moje otoczenie zaskoczyła mnie ogromnie ponieważ sama nie przepadam za tymi gałązkami. Smakują mi - ale nie zachwycam się nimi - ja wole
truskawki,
jagody,
jabłka.Sezon na
rabarbar pokusił mnie aby upiec wypatrzone na blogu Moje Wypieki - ciasto na
maślance z
rabarbarem. (przepis cytowany za autorem)Osobiście uważam że pleśniak był lepszy:)Ciasto się ładnie wyrabia, jest bardzo gęste, smakuje normalnie "bez ochów i achów". Najlepsza jest kruszonka.Zapraszam:)
Składniki:pół kg
mąki luksusowej3
jajka1 szklanka
cukru (dałam trochę mniej)1 szklanka
maślanki (użyłam
jogurtu naturalnego)pół szklanki
oleju1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy lub
aromat waniliowy do smakudowolne
owoce: u mnie 35 dag obranego, pociętego
rabarbaru, mogą być inne
owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar
wody; bardzo smaczne również z samą kruszonką)Kruszonka:50 g
masła10 łyżek
mąki4 łyżki
cukru1
cukier waniliowy - 16 g
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo
cukier i
cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei
żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać
olej i ubijać.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta
maślankę i przesianą
mąkę, cały cały czas miksując.Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić
między palcami, by powstała kruszonka.Ciasto wyłożyć do formy (32 x 22 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć
owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.SMacznego:)