ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Do tego ciasta podchodziłam dwukrotnie. Za pierwszym razem wyszedł mi dorodny zakalec. Jednak smak ciasta bardzo nam odpowiadał, dlatego przełknęłam porażkę i spróbowałam ponownie. Warto było!
Włożyłam w nie więcej serca... i wyciągnęłam wcześniej składniki, by były w temperaturze pokojowej. Inspiracja stąd .
Składniki na spód:
0,5 kg mąki luksusowej
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)
pół szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub aromat waniliowy do smaku
350g rabarbaru pokrojonego w kostkę
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
10 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 op. cukru waniliowego - 16g
Białka oddzielić i ubić na sztywno, wciąż miksując dodawać cukier, następnie żółtka i potem olej. Nie przerywając miksowania dodawać na przemian mąkę połączoną z proszkiem i maślankę (jogurt). Wyłożyć do blachy (około 30x20).
Ułożyć owoce na cieście.
Kruszonka: wszystkie składniki zmiksować lub wyrobić między palcami. Ułożyć na owocach. Piec do suchego patyczka około 1 godz w temp. 180st. C. Wystudzić.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/05/ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka.html