Wykonanie
Do tego ciasta podchodziłam dwukrotnie. Za pierwszym razem wyszedł mi dorodny zakalec. Jednak smak ciasta bardzo nam odpowiadał, dlatego przełknęłam porażkę i spróbowałam ponownie. Warto było!Włożyłam w nie więcej
serca... i wyciągnęłam wcześniej składniki, by były w temperaturze pokojowej. Inspiracja stąd .

Składniki na spód:0,5 kg
mąki luksusowej3
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
maślanki (użyłam
jogurtu naturalnego)pół szklanki
oleju1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy lub
aromat waniliowy do smaku350g
rabarbaru pokrojonego w kostkęSkładniki na kruszonkę:50 g
masła10 łyżek
mąki4 łyżki
cukru1 op.
cukru waniliowego - 16g
Białka oddzielić i ubić na sztywno, wciąż miksując dodawać
cukier, następnie
żółtka i
potem olej. Nie przerywając miksowania dodawać na przemian
mąkę połączoną z proszkiem i
maślankę (
jogurt). Wyłożyć do blachy (około 30x20).Ułożyć
owoce na cieście.Kruszonka: wszystkie składniki zmiksować lub wyrobić
między palcami. Ułożyć na owocach. Piec do suchego patyczka około 1 godz w temp. 180st. C. Wystudzić.Smacznego:)
