ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą

nazwa

Wykonanie

5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×
Moja kolejna „wyjściowa” propozycja. Zawsze byłam ciekawa czy tego typu ciasta – te z pieczonym budyniem są smaczne, postanowiłam upiec je na najbliższą okazję – w tym wypadku chrztu mojego synka. Przyznam , że jestem bardzo mile zaskoczona, kremowy budyń, słodkie śliwki – użyłam moich domowych w syropie – ale wy możecie użyć mrożonych lub zastąpić je innymi owocamimalinami, wiśniami, jabłkami czy tymi które przyjdą Wam do głowy. Bezowa pierzynka świetnie spaja owoce z kruchym ciastem.
Składniki:
Blaszka o rozmiarach około 25×30 będzie tutaj idealna.
3 1/2 szklanki mąki
1 1/2 kostki – 300 g masła
1 1/2 szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
5 jaj
łyżka cukru z wanilią - klik )
1 kg śliwek ( świeżych, mrożonych,z kompotu lub syropu)
1 l mleka
3 op. budyniu waniliowego cukrem ( 120 g )
Przygotowanie:
Na mleku ugotować budyń. Odstawić.
Wymieszać mąkę z cukrami, proszkiem i solą, dodać masło, rozdrobnić, wbić żółtka ( białka schładzać w lodówce ) i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części – 3/5 i 2/5 – jedna troszkę większa od drugiej. Mniejszą włożyć do zamrażarki, większą do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni, góra, dół. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem.
Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę.
Przykryć budyniem.
Rozłożyć osączone śliwki.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, gdy będą sztywne dodać resztę ( pół szklanki ) cukru. Ubić aż będą błyszczące, wyłożyć na śliwki.
Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
Piec 45 minut, studzić poza piecem.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Powiązane notki:
Ciasto kokosowe z budyniem
Ekspresowo : ciasto francuskie ze śliwkami i migdałami
Maślane bułeczki ze śliwkami i orzechami
Słodka kąpiel z pianką, czyli mus czekoladowy z karmelizowanymi owocami i bezą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/04/24/kruche-ciasto-ze-sliwkami-budyniem-i-beza