Wykonanie
5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×Moja kolejna „wyjściowa” propozycja. Zawsze byłam ciekawa czy tego typu ciasta – te z pieczonym
budyniem są smaczne, postanowiłam upiec je na najbliższą okazję – w tym wypadku chrztu mojego synka. Przyznam , że jestem bardzo mile zaskoczona, kremowy
budyń, słodkie
śliwki – użyłam moich domowych w
syropie – ale wy możecie użyć mrożonych lub zastąpić je innymi
owocami –
malinami,
wiśniami,
jabłkami czy tymi które przyjdą Wam do głowy. Bezowa pierzynka świetnie spaja
owoce z kruchym
ciastem.
Składniki:Blaszka o rozmiarach około 25×30 będzie tutaj idealna.3 1/2 szklanki
mąki1 1/2 kostki – 300 g
masła1 1/2 szklanki drobnego
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli5 jajłyżka
cukru z
wanilią - klik )1 kg
śliwek ( świeżych, mrożonych,z kompotu lub
syropu)1 l
mleka3 op. budyniu
waniliowego cukrem ( 120 g )Przygotowanie:
Na
mleku ugotować
budyń. Odstawić.Wymieszać
mąkę z
cukrami, proszkiem i
solą, dodać
masło, rozdrobnić, wbić
żółtka (
białka schładzać w lodówce ) i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części – 3/5 i 2/5 – jedna troszkę większa od drugiej. Mniejszą włożyć do zamrażarki, większą do lodówki na 30 minut.Po tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni, góra, dół. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem.Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę.Przykryć
budyniem.Rozłożyć osączone
śliwki.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli, gdy będą sztywne dodać resztę ( pół szklanki )
cukru. Ubić aż będą błyszczące, wyłożyć na
śliwki.Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.Piec 45 minut, studzić poza piecem.Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego!
Powiązane notki:Ciasto
kokosowe z
budyniemEkspresowo :
ciasto francuskie ze
śliwkami i
migdałamiMaślane bułeczki ze
śliwkami i
orzechamiSłodka kąpiel z pianką, czyli
mus czekoladowy z karmelizowanymi
owocami i
bezą