ßßß
Składniki:Blaszka o rozmiarach około 25×30 będzie tutaj idealna.3 1/2 szklanki mąki1 1/2 kostki – 300 g masła1 1/2 szklanki drobnego cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli5 jajłyżka cukru z wanilią - klik )1 kg śliwek ( świeżych, mrożonych,z kompotu lub syropu)1 l mleka3 op. budyniu waniliowego cukrem ( 120 g )Przygotowanie:
Na mleku ugotować budyń. Odstawić.Wymieszać mąkę z cukrami, proszkiem i solą, dodać masło, rozdrobnić, wbić żółtka ( białka schładzać w lodówce ) i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części – 3/5 i 2/5 – jedna troszkę większa od drugiej. Mniejszą włożyć do zamrażarki, większą do lodówki na 30 minut.Po tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni, góra, dół. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem.Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę.Przykryć budyniem.Rozłożyć osączone śliwki.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, gdy będą sztywne dodać resztę ( pół szklanki ) cukru. Ubić aż będą błyszczące, wyłożyć na śliwki.Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.Piec 45 minut, studzić poza piecem.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.Smacznego!
Powiązane notki:Ciasto kokosowe z budyniemEkspresowo : ciasto francuskie ze śliwkami i migdałamiMaślane bułeczki ze śliwkami i orzechamiSłodka kąpiel z pianką, czyli mus czekoladowy z karmelizowanymi owocami i bezą