Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Potrzeba
matką wynalazku, jak powiadają, w mojej kuchni powtarzam to hasło jak mantrę, bo często mam ochotę na coś czego akurat nie kupiłam lub zobaczyłam coś kątem oka lub w trzeciej opcji mam w kuchni coś co muszę zużyć w danym momencie. Tak było i w tym przypadku,
sok pomidorowy stał w lodówce już od dwóch dni, praktycznym jego zastosowaniem było upieczenie
chleba, chrupkiego bochenka, z ziarnem o słodkim smaku. W
chlebie nie czuć
pomidorów, dają mu one
słodycz i wilgoć.Jeśli planujecie miło zaskoczyć swoich
bliskich taki
chleb będzie idealny na Wielkanocne śniadanie.
Składniki blacha 10 x 25 cm2 szklanki
soku pomidorowego1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej 18501 szklanka
mąki tortowej1/2 szklanki
słonecznika + 2 łyżki1/2 szklanki
płatków owsianych2 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
białka – lub 1
jajoPrzygotowanie:Wymieszać sypie składniki, dodać
białka ( wersja light ) lub
jajko, zalać
sokiem i ponownie połączyć.Wlać do natłuszczonej wysypanej mąką/płatkami/otrębami formy.Odstawić na 20-30 minut, aż ciasto spęcznieje.Piec w 210-220 stopniach góra dół, przez około 40 minut.Wystudzić w piecu.
Powiązane notki:Szybkie żytnie bułeczki ( lub
chleb ) pełnoziarniste ze
słonecznikiem i
serek waniliowyFlat Bread czyli szybki
chleb z ziarnami z patelniSzybki, zdrowy i pyszny ” irlandzki”
chleb sodowyDomowy
chleb pitaRazowe Racuchy ze
słonecznikiem ( dietetyczne)