ßßß Cookit - przepis na Chleb pomidorowy ze słonecznikiem

Chleb pomidorowy ze słonecznikiem

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Potrzeba matką wynalazku, jak powiadają, w mojej kuchni powtarzam to hasło jak mantrę, bo często mam ochotę na coś czego akurat nie kupiłam lub zobaczyłam coś kątem oka lub w trzeciej opcji mam w kuchni coś co muszę zużyć w danym momencie. Tak było i w tym przypadku, sok pomidorowy stał w lodówce już od dwóch dni, praktycznym jego zastosowaniem było upieczenie chleba, chrupkiego bochenka, z ziarnem o słodkim smaku. W chlebie nie czuć pomidorów, dają mu one słodycz i wilgoć.
Jeśli planujecie miło zaskoczyć swoich bliskich taki chleb będzie idealny na Wielkanocne śniadanie.
Składniki blacha 10 x 25 cm
2 szklanki soku pomidorowego
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki słonecznika + 2 łyżki
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 białka – lub 1 jajo
Przygotowanie:
Wymieszać sypie składniki, dodać białka ( wersja light ) lub jajko, zalać sokiem i ponownie połączyć.
Wlać do natłuszczonej wysypanej mąką/płatkami/otrębami formy.
Odstawić na 20-30 minut, aż ciasto spęcznieje.
Piec w 210-220 stopniach góra dół, przez około 40 minut.
Wystudzić w piecu.
Powiązane notki:
Szybkie żytnie bułeczki ( lub chleb ) pełnoziarniste ze słonecznikiem i serek waniliowy
Flat Bread czyli szybki chleb z ziarnami z patelni
Szybki, zdrowy i pyszny ” irlandzki” chleb sodowy
Domowy chleb pita
Razowe Racuchy ze słonecznikiem ( dietetyczne)
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/03/09/chleb-pomidorowy-ze-slonecznikiem