ßßß
Składniki blacha 10 x 25 cm2 szklanki soku pomidorowego1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 18501 szklanka mąki tortowej1/2 szklanki słonecznika + 2 łyżki1/2 szklanki płatków owsianych2 łyżki cukru1 łyżeczka soli1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 białka – lub 1 jajoPrzygotowanie:Wymieszać sypie składniki, dodać białka ( wersja light ) lub jajko, zalać sokiem i ponownie połączyć.Wlać do natłuszczonej wysypanej mąką/płatkami/otrębami formy.Odstawić na 20-30 minut, aż ciasto spęcznieje.Piec w 210-220 stopniach góra dół, przez około 40 minut.Wystudzić w piecu.
Powiązane notki:Szybkie żytnie bułeczki ( lub chleb ) pełnoziarniste ze słonecznikiem i serek waniliowyFlat Bread czyli szybki chleb z ziarnami z patelniSzybki, zdrowy i pyszny ” irlandzki” chleb sodowyDomowy chleb pitaRazowe Racuchy ze słonecznikiem ( dietetyczne)