Wykonanie
Składniki(na 10 porcji – 40
ciasteczek)- ½ szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 60g),- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 2 łyżki tahiny (ok. 50g) przepis tutaj,- ¼ szklanki
cukru (ok. 50 g),- 1
jajko(ok. 60g),- 1 ½ szklanki
płatków owsianych (ok. 170g).Sposób przygotowania1. Ucieramy tahinę z
cukrem.2. Dodajmy
jajko,
mąkę,
płatki owsiane,
proszek do pieczenia.3. Mieszamy wszystko łyżką.4. Formujemy
ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.5. Wstawiamy do nagrzanego do 180 ⁰ C piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut (po 5 min. przewracamy
ciasteczka na drugą stronę).6. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, zostawiamy je by ostygły i stwardniały.
Ciasteczka są bogate w:- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,- wapń, który zapewnia prawidłową budowę kości i zębów.Wartość odżywcza jednej porcji (4
ciasteczek):Porcja waży: ok. 40 gEnergia: 140 , 9 kcal
Białko: 4,6 gTłuszcze: 4 , 9 gWęglowodany: 21 , 5 gBłonnik pokarmowy : 2 , 22 , 2 gSmaczneg o i zdr o we go