Wykonanie
Ciastka i
ciasteczka to moja wielka miłość. Uwielbiam je robić, a jeszcze bardziej kocham je zjadać :) Najbardziej lubię właśnie te, które w ponure, deszczowe dni, jak dzisiejszy,
mogę maczać w kubku z
kawą lub popijać gorącym
kakao, oglądając z Zuzią kolejny odcinek
Winx ;)Te proste, ale urocze
ciasteczka powstały na prośbę Piotrka, który zatęsknił za czymś, co mógłby podjadać, jadąc nad ranem pustą jeszcze autostradą ;) Aż miło było patrzeć z jaką radością upychał je dziś rano pomiędzy kanapkami do pracy :P.
Ciasteczka są bardzo smaczne, choć z pozoru niczym specjalnym się nie wyróżniają. Same w sobie nie są mocno słodkie, ale równoważy to cukrowa posypka, którą w oryginale tworzą pokruszone kostki
cukru, u mnie zaś kryształki
cukru kandyz. S ą kruchutkie, o wyraźnie
waniliowym posmaku. Pyszne z filiżanką earl grey’a lub
kubkiem mleka.Polecam :)
* przepis z „Baking cookies and biscuits” wydawnictwa greene&golden, z drobnymi zmianamiSkładniki na około 24
ciasteczka:115g niesolonego
masła w temperaturze pokojowej50g drobnego
cukru1 duże
jajko2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii210g
mąki pszennej3 łyżki
mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNa wierzch:1
białko1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią75g
cukru w kostkach lub innego grubego
cukruWykonanie:Obie
mąki oraz
proszek do pieczenia przesiej do miski i odstaw na bok.
Masło utrzyj z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj roztrzepane
jajko oraz ekstrakt z
wanilii i wymieszaj, aż całkowicie się połączą. Dodaj przesiane suche składniki i zmiksuj dokładnie. Powinno powstać jednolite, miękkie, ale nie klejące ciasto, więc w razie potrzeby dosyp nieco więcej
mąki.Ciasto wyłóż na blat oprószony
mąką i rozwałkuj na grubość około 2 – 3mm. Używając okrągłej foremki do
ciastek o średnicy około 5 – 6cm i drugiej mniejszej, wycinaj okrągłe
ciasteczka. Jeśli nie posiadasz takich foremek, wystarczą szklanka i mały kieliszek do
wódki.
Ciasteczka układaj w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Białko ubijaj rózgą kuchenną lub mikserem, aż się spieni. Dodaj
cukier i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną mieszanką posmaruj każde z
ciasteczek. Na koniec posyp je pokruszonymi kostkami
cukru lub wybranym grubym
cukrem.Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż wyrosną i zarumienia się. Wystudź na kratce.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do około tygodnia.Smacznego :)