Wykonanie
Święte się skończyły. Nie dodam żadnego wielkanocnego przepisu, tylko coś lżejszego i zdrowszego,a niedługo pojawi się sernik : )Jeśli chce zjeść coś swojego, pożywnego i zdrowego to zawsze sięgam po książkę i przeszukuje przepisy z
ciastkami owsianymi. Tym razem dodałam
pestki słonecznika i troszkę dyni c:Ostrzegam że z podanego przepisu wychodzi zaskakująco dużo
ciastek, a nawet bardzo dużo bo około 50? Ale mają one trwałość 10 dni,może troszkę dużej, więc z pewnością zdąży się je zjeść bo wciągają!Składniki:1,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1 kostka miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru2 duże
jajka2 szklanki
płatków owsianych1 szklanka pestek
słonecznika1/4 szklanki pestek dyniPrzygotowanie:W dużej misce utrzeć mikserem gładką masę z
masła i
cukru. Dodać
jajko i ponownie miksować. Następnie wsypać wszystkie suche składniki i powoli miksować. Na koniec dodajemy
płatki owsiane,
pestki dyni i
słonecznika. Miksujemy przez 30s.Na wyłożoną papierem blachę wykładamy łyżeczką w odstępach 5cm masę.Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 30 min. Należy kontrolować czy są przyrumienione,jesli tak to wykładamy. Czekamy 3 minuty i zajadamy!Smacznego! c: