Wykonanie
Na pewno
będę jeszcze z nimi eksperymentowała....aż w końcu będą idealne:) Założyłam sobie, że postaram się nie jeść
słodyczy przetworzonych, kupowanych. Nie potrafię zrezygnować zupełnie ze słodkiego, czasami napada mnie słodziutka głodżilla... W związku z tym, jak już jeść, to jak najmniej sztuczne, najlepiej zrobione własnoręcznie. Nie chodzi tutaj ani o dietę, ani o przejście na inny typ żywienia. Chodzi zwyczajnie o to, by jeść bardziej świadomie i to, co się da wykonywać w domu - wówczas dokładnie wiem, co wkładam do środka.Lubię piec
ciasteczka, muffinki. Z ciastami nie zawsze radzę sobie tak, jakbym chciała - nie wszystkie mi wychodzą:) ale próbuję i z reguły da się to wszystko zjeść:)
Ciasteczka owsiane wyszły bardzo smaczne - mało słodkie, pożywne idealne nawet na drugie śniadanie do pracy.Co potrzebujemy:75g
mąki pszennej100g
masła15g pestek
słonecznika15g pestek dyni30g
czekolady gorzkiej100g
płatków owsianych15g
rodzynek1
jajko30g
cukru trzcinowegoszczypta
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1. Do miski wkładamy
mąkę,
sól,
cukier,
masło,
jajko i ugniatamy do połączenia składników.2. Dodajemy
płatki owsiane,
czekoladę, pestki i
rodzynki i wszystko chwilę razem ugniatamy, by ciasto się wyrobiło i składniki dobrze połączyły.3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy
ciastka. Formujemy je biorąc trochę ciasta, lepiąc kulkę i rozpłaszczając ją.
Między ciasteczkami na blaszce pozostawiamy odstępy, bo w czasie pieczenia nieco zwiększą swój rozmiar. Pieczemy 12 minut.