Wykonanie
Niedawno ktoś poczęstował mnie przepysznymi kokosowymi
ciasteczkami owsianymi. Dostałam na nie przepis, który odrobinę zmodyfikowałam, zmieniając niektóre składniki i dodając nowe i tym sposobem powstały kompletnie inne
ciasteczka owsiane, jednak równie pyszne! Nadają się idealnie na wszelkie eleganckie przyjęcia i proszone podwieczorki, a ponieważ są zdrowe i nie zawierają zbyt wiele
cukru, ucieszą nawet tych, którzy są na diecie!;)SKŁADNIKI:– 100 g
masła– 2 łyżki
cukru– 3 czubate łyżki
cukru trzcinowego (dobry dostaniemy i TUTAJ)– szczypta
soli– surowe
jajko– 2 szklanki
płatków owsianych górskich– ¾ szklanki
mąki pszennej graham z pełnego przemiału (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ i TUTAJ)– ¼ łyżeczki
sody oczyszczonej– ½ łyżeczki
proszku do pieczenia– 50 g
wiórków kokosowych– 50 g
słonecznika łuskanego– 80 g
suszonej żurawiny (tanią i dobrą dostaniemy i TUTAJ)PRZYGOTOWANIE:
Masło utrzeć z
cukrem białym i trzcinowym na jednolity krem (najlepiej mikserem ręcznym, mieszadłami w kształcie świdrów). Dodać
jajko i
sól, a
potem mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sodą oraz
płatki owsiane,
wiórki kokosowe,
nasiona słonecznika i
suszoną żurawinę. Wszystko bardzo porządnie wymieszać (nie będzie to łatwe, bo masa będzie mało kleista, jednak nie zrażajmy się tym). Formować w rękach dość małe kulki (mniej więcej wielkości
orzecha włoskiego). Włożyć do piekarnika lub garnka do pieczenia na 15 minut i rozpłaszczyć nasze kulki. Jeśli używamy garnka do pieczenia, nie wpadajmy w panikę, że przez cały czas pieczenia nasze
ciasteczka będą sprawiać wrażenie, że się rozpadną. Po prostu po upływie 15 minut zdejmijmy z gazu garnek do pieczenia i nie wyjmujmy z niego
ciasteczek do czasu, aż on sam ostygnie. Wtedy gwarantuję, że wyciągniemy z niego pyszne, zbite
ciasteczka o idealnej konsystencji!;)