ßßß Cookit - przepis na Pikantny Gulasz z ciecierzycy z papryką

Pikantny Gulasz z ciecierzycy z papryką

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Przepis poznałam na Warsztatach Kulinarnych ( możecie o tym przeczytać tutaj klik ), zmieniłam go trochę abyście mogli go zrobić szybciej – korzystając m.in. z ciecierzycy w puszce. Oryginalne danie możecie zjeść w Restauracji Masz Gulasz w Warszawie. W mojej wersji rezygnujemy z twardości cieciorki, dusimy ją, aż stanie się miękka, a gulasz esencjonalny.
Składniki ( 3 porcje):
1 puszka cieciorki
1 puszka pomidorów krojonych Pudliszki
pół żółtej i czerwonej papryki
1 /2 brokuła ( lub mrożone )
cebula
3 ząbki czosnku
2 chilli
1 szklanka bulionu warzywnego
sól,pieprz, natka pietruszki
łyżka wędzonej słodkiej papryki
Przygotowanie :
Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy posiekane chilli, bez nasion oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Obsmażamy.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidory, bulion oraz cieciorkę, dusimy do miękkości ok 20-30 minut.
Doprawiamy solą,papryką, pieprzem i pietruszką.
Brokuły blanszujemy we wrzątku, podajemy z gulaszem.
Gotowe danie dekorujemy natką.
Smacznego!
Powiązane notki:
Noworoczny Gulasz z szynki z kaszą gryczaną
Pikantny sos do spaghetti Bolognese
Szybkie chilli con carne
Filet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilli
Marynowana papryka najlepsza receptura
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/02/16/pikantny-gulasz-z-ciecierzycy-z-papryka