Wykonanie
Co jakiś czas przychodzi mi ochota na
cieciorkę i
kasze bulgur. Lubię to zestawienie :)
SKŁADNIKI:150 g
kaszy bulgur500 g
mięsa mielonego wieprzowegopapryka czerwona i zielona
natka pietruszki1 duże
jajkobulion warzywnysól,
pieprz,
czosnek,
papryka słodkapuszka
cieciorki1
cukinia1
cebula2 puszki
pomidorów z puszkikiść boczniaków (ewentualnie)
sól,
pieprz,
czosnek,
tymianek,
oregano,
chilliKaszę bulgur zalać wrzącym
bulionem 1 cm nad
kaszę, dodać
pietruszkę, zamieszać i odstawić na około 20 minut. Po ostygnięciu wlać połowę rozbełtanego
jajka i wymieszać.Usunąć gniazda nasienne z wszystkich
papryk.z każdej z nich pokroić kawałek w wąskie paseczki, pozostałe części posiekać bardzo drobno. W silikonowej keksówce na dnie poukładać paski
papryki. Do
mięsa dodać posiekana
paprykę,
czosnek i
przyprawy wraz z połową rozbitego
jajka, wymieszać.W wyłożonej
papryką foremce układać warstwami
kaszę i
mięso, które powinno stanowić ostatnia warstwę. Nakryć folią aluminiową, wstawić foremkę w większą formę z
wodą sięgającą do połowy formy z klopsem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku. Po ostudzeniu wstawić do lodówki.
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę/paseczki.
Cebulkę zeszklić na
oliwie. Warzywa dodać do zeszklonej na
oliwie cebuli z
czosnkiem. Dodać odrobinę
wody, dusić na małym ogniu ok 10 min.Po tym czasie dodać
cieciorkę a po chwili
pomidory. Przyprawić
solą,
pieprzem oraz
tymiankiem, i
papryczką chilli. Dusić jeszcze 10 min.
Przed podaniem delikatnie podgrzać klopsa. Podawać razem z
cieciorkowym sosem.
Smacznego !!!