ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana po grecku

Kasza jaglana po grecku

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Szybkie gotowanie w nowej odsłonie. Zastanawiałam się jak zużyć kaszę jaglaną z obiadu. W lodówce znalazłam ser feta oraz oliwki,więc typowo greckie dodatki, które zostały mi z przygotowania ostatniej pizzy. Połączyłam je z moją ulubioną papryką marynowaną mojego wyrobu i viola! Przepyszne danie gotowe. Świetna propozycja dla zabieganych, kaszę możecie przecież ugotować wcześniej.
Składniki na 2 porcje:
1 torebka ugotowanej kaszy
1/2 puszki kukurydzy
10 zielonych oliwek
50 g sera feta
1 łyżka masła
10 kawałków marynowanej papryki ( 1/2 pół litrowego słoika )
oregano,pieprz
Przygotowanie:
Saszetkę kaszy ( 100 g ) gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Ugotowaną podsmażamy na kilku łyżkach wody, dodajemy masło oraz rozdrobniony ser, pokrojone na 4 części oliwki oraz paprykę wraz z cebulą z zalewy. Podgrzewamy do rozpuszczenia sera po czym dodajemy kukurydze osączoną z zalewy ( można ją przepłukać na sicie ), doprawiamy pieprzem i oregano, ser i oliwki są słone stąd brak soli.
Smacznego
Przepyszna propozycja na ciepłą kolację.
Powiązane notki:
Soczysta pierś kurczaka w minutę, z kaszą jaglaną i brukselką
Rozgrzewająca szybka i ekonomiczna zupa jarzynowa z kaszą jaglaną
„Indyjska” kasza manna czyli nuty orientu na śniadanie
Pancakes jaglane z jabłkiem i rodzynkami
Noworoczny Gulasz z szynki z kaszą gryczaną
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/01/30/kasza-jaglana-po-grecku