Wykonanie

Dziś przedstawiam przepis na prostą potrawkę z
kaszą jaglaną, to jedno z tych dań, które możemy sobie modyfikować do woli, w zależności od tego co mamy w lodówce, różnorodność naprawdę dowolna, a danie przepyszne, a dzięki
kaszy jaglanej - bezglutenowe. Przed dietą bezglutenową do tej potrawy używałam
kaszy kuskus, ale teraz niepodzielnie króluje u nas jaglanka, którą uwielbiam :-)* * *Składniki (proporcje dla trzyosobowej rodziny - dwoje dorosłych i dziecko):1/2 szklanki
kaszy jaglanejok. 200 g
boczku2
cebule1
papryka1 puszka
kukurydzygarść mrożonego
groszku (może być z
marchewką)kilka zielonych
oliwekgarść
pomidorków koktajlowych
oliwa + łyżka
masłasól,
pieprz, i dowolnie:
oregano,
curry,
kurkumaWykonanie:

1. Najpierw gotujemy
kaszę jaglaną. Na pół szklanki
kaszy potrzebujemy szklankę
wody, którą trzeba zagotować, do gotującej
wody dodajemy łyżkę
masła, odrobinę
soli i
kurkumy.
Kaszę trzeba wypłukać na sicie obficie najpierw zimną a
potem gorącą
wodą i wrzucić na wrzątek. NIE MIESZAĆ! Gotujemy
kaszę na wolnym ogniu do momentu wchłonięcia
wody.[Na zdjęciu ugotowana
kasza]

2.
Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną
oliwy i smażymy do przyzłocenia.

3.
Cebulę kroimy w pół-talarki i dorzucamy do
boczku, smażymy.

4. Gdy
cebula się zezłoci to czas na dodanie
kaszy jaglanej. W tym momencie dolewam jeszcze trochę
oliwy. Mieszamy i smażymy.

5. Teraz czas na dodanie warzyw, ale
pomidorki koktajlowe na końcu.

6. Doprawiamy według uznania.

7. I na koniec dodajemy przekrojone
pomidorki koktajlowe. Smacznego :-)

