ßßß Cookit - przepis na Jaglanka z warzywami i boczkiem (bezglutenowa)

Jaglanka z warzywami i boczkiem (bezglutenowa)

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam przepis na prostą potrawkę z kaszą jaglaną, to jedno z tych dań, które możemy sobie modyfikować do woli, w zależności od tego co mamy w lodówce, różnorodność naprawdę dowolna, a danie przepyszne, a dzięki kaszy jaglanej - bezglutenowe. Przed dietą bezglutenową do tej potrawy używałam kaszy kuskus, ale teraz niepodzielnie króluje u nas jaglanka, którą uwielbiam :-)
* * *
Składniki (proporcje dla trzyosobowej rodziny - dwoje dorosłych i dziecko):
1/2 szklanki kaszy jaglanej
ok. 200 g boczku
2 cebule
1 papryka
1 puszka kukurydzy
garść mrożonego groszku (może być z marchewką)
kilka zielonych oliwek
garść pomidorków koktajlowych
oliwa + łyżka masła
sól, pieprz, i dowolnie: oregano, curry, kurkuma
Wykonanie:
1. Najpierw gotujemy kaszę jaglaną. Na pół szklanki kaszy potrzebujemy szklankę wody, którą trzeba zagotować, do gotującej wody dodajemy łyżkę masła, odrobinę soli i kurkumy. Kaszę trzeba wypłukać na sicie obficie najpierw zimną a potem gorącą wodą i wrzucić na wrzątek. NIE MIESZAĆ! Gotujemy kaszę na wolnym ogniu do momentu wchłonięcia wody.
[Na zdjęciu ugotowana kasza]
2. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i smażymy do przyzłocenia.
3. Cebulę kroimy w pół-talarki i dorzucamy do boczku, smażymy.
4. Gdy cebula się zezłoci to czas na dodanie kaszy jaglanej. W tym momencie dolewam jeszcze trochę oliwy. Mieszamy i smażymy.
5. Teraz czas na dodanie warzyw, ale pomidorki koktajlowe na końcu.
6. Doprawiamy według uznania.
7. I na koniec dodajemy przekrojone pomidorki koktajlowe. Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/07/jaglanka-z-warzywami-i-boczkiem.html