Wykonanie

Dzisiaj przygotowałam coś dla wielbicieli zdrowej kuchni. Oto wegetariańskie kotleciki, polane przepysznym domowym
sosem pomidorowym. Są wspaniałe! Przyznam, że to mój pierwszy eksperyment tego typu ale muszę powiedzieć, że bardzo udany. Danie smakowało wszystkim mięsożernym domownikom. Smaczne, pożywne i zdrowe. Niebo w gębie!Składniki:Sos:4
pomidory,garść
oliwek,
oregano,
bazylia,
sól,
pieprz,ząbek
czosnku,mała
cebula,
oliwaMini kotleciki:1 , 5 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (Quinoa)0,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej,0,5 szklanki ugotowanej
kaszy kus kus (u mnie kus kus
razowy)
cebulka,ząbek
czosnku,4 łyżki passaty z
pomidorów,
marchewka,
oregano,
bazylia,
sól,
pieprz,2-3 łyżki
mąki razowej,
jajko,
oliwa z oliwekWykonanie:Sos:
Cebulkę posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości
oliwy. Dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę.
Pomidory pokroić w drobne kostki,
oliwki posiekać, dodać do reszty składników. Smażyć aż do odparowania
wody. Gdy sos zgęstnieje przemielić go w blenderze na jednolitą masę. Doprawić
solą,
pieprzem,
bazylią i
oregano.Kotleciki:
Cebulkę posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości
oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Ugotować wszystkie
kasze, odsączyć.
Marchewkę pociąć na cieńkie talarki, podsmażyć. W misie blendera połączyć 3 rodzaje
kasz,
marchewkę,
czosnek i
cebulkę, wbić
jajko, dosypać
mąkę. Przyprawić ulubionymi
przyprawami, dodać passatę,
zioła, posolić i popieprzyć. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.Zwilżyć ręce i formować maleńkie kotleciki. Smażyć na
oleju lub
oliwie aż do zrumienienia.Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Można podawać wraz z pełnoziarnistym
makaronem.Smacznego!


