ßßß
 
            
         ciasto ( kilk ) użyłam 850 g dyni z brzoskwinią, nie dodawałam wody, proporcja mąki: 650 g mąki pełnoziarnistej 350 g mąki wrocławskiejDżem:Składniki:2 kg dyniduża puszka brzoskwiń w syropiePrzygotowanie:Dynię pokroić na kawałki, obrać i gotować w syropie z brzoskwiń aż zacznie się rozpadać.Dodać pokrojone drobno owoce i gotować aż zmiękną,a płyn odparuje ( możemy go też zebrać, np. chochelką ) do pożądanej konsystencji.Zmiksować i przelać do słoiczków.
ciasto ( kilk ) użyłam 850 g dyni z brzoskwinią, nie dodawałam wody, proporcja mąki: 650 g mąki pełnoziarnistej 350 g mąki wrocławskiejDżem:Składniki:2 kg dyniduża puszka brzoskwiń w syropiePrzygotowanie:Dynię pokroić na kawałki, obrać i gotować w syropie z brzoskwiń aż zacznie się rozpadać.Dodać pokrojone drobno owoce i gotować aż zmiękną,a płyn odparuje ( możemy go też zebrać, np. chochelką ) do pożądanej konsystencji.Zmiksować i przelać do słoiczków. zdjęcie , jak wszystkie na moim blogu, jest bez retuszu dżem ma tak śliczny jaskrawo pomarańczowy kolor, świetnie działa na zmysły, zimową porą!Jeśli chcemy dłużej przechowywać dżem radzę go dosłodzić, ok. 250 – 300 g cukru wystarczy.Gdy zmiksujemy dżem z większą ilością płynu i dodamy dżem fiksu ( naturalnych pektyn roślinnych – substancji żelującej ) otrzymamy przepyszną dyniową galaretkę!Dżem możemy zapasteryzować.Do wyparzonych suchych słoików wlać gorący dżem, kilka cm od zakrętki, zakręcić, gotować na ściereczce 20 minut,w wodzie do 3/4 wysokości słoików, po ugotowaniu ewentualnie dokręcić.Jeśli lubimy korzenne aromaty do dżemu możemy dodać goździki lub cynamon.Smacznego!
zdjęcie , jak wszystkie na moim blogu, jest bez retuszu dżem ma tak śliczny jaskrawo pomarańczowy kolor, świetnie działa na zmysły, zimową porą!Jeśli chcemy dłużej przechowywać dżem radzę go dosłodzić, ok. 250 – 300 g cukru wystarczy.Gdy zmiksujemy dżem z większą ilością płynu i dodamy dżem fiksu ( naturalnych pektyn roślinnych – substancji żelującej ) otrzymamy przepyszną dyniową galaretkę!Dżem możemy zapasteryzować.Do wyparzonych suchych słoików wlać gorący dżem, kilka cm od zakrętki, zakręcić, gotować na ściereczce 20 minut,w wodzie do 3/4 wysokości słoików, po ugotowaniu ewentualnie dokręcić.Jeśli lubimy korzenne aromaty do dżemu możemy dodać goździki lub cynamon.Smacznego! Powiązane notki:Ciasto drożdżowe z dyniDyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)Czekośliwka dżem śliwkowy z kakaoDyniowe szaleństwo ! PURE Z DYNIPure z pieczonej dyni na zimę
Powiązane notki:Ciasto drożdżowe z dyniDyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)Czekośliwka dżem śliwkowy z kakaoDyniowe szaleństwo ! PURE Z DYNIPure z pieczonej dyni na zimę