Zostało mi pół słoika dżemu. Słoik usmażonych jabłek, który nie “chwycił” w czasie pasteryzowania. Postanowiłam upiec ciasto. Oczywiście można wykorzystać dowolny dżem. Jeśli ktoś lubi może dodać więcej cukru. Nie wymaga wiele pracy a końcowy efekt jest po prostu smaczny. Składniki:1/2 słoika dżemu ( ja dałam śliwkowy)1 słoik potartych usmażonych jabłek z cukrem3 jajka1 łyżka cynamonu1 łyżka kakao6 łyżek cukru8 łyżek mąki1/2 kostki margaryny1/2 łyżki sodykilka sztuk suszonych śliwek bez pestek (ok 6 sztuk)1/2 szklanki wodyWykonanie:Suszone śliwki zalać 1/2 szklanki wody i odstawić na parę minut.Jajka wbić do naczynia.Dodać dżem, usmażone jabłka, miękką margarynę, cynamon, kakao, cukier .Wszystko dokładnie zmiksować.Kiedy masa będzie puszysta dosypać mąkę, sodę oczyszczoną i pokrojone śliwki. Dolać wodę i dokładnie wymieszać.Ciasto wyłożyć do formy i piec ok 40 minut w temp. 190-200 st. C.