ßßß Cookit - przepis na Dyniowe szaleństwo ! PURE Z DYNI

Dyniowe szaleństwo ! PURE Z DYNI

nazwa

Wykonanie

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Och ta dynia
czekałam i mam. Wczoraj byłam w pewnym sklepie z Heniem w reklamie
i jakie było zdziwienie przemiłej Pani kasjerki gdy zauważyła mnie z trzema dyniami na taśmie. Pyta zatem:
-co Pani z tego robi? i moja zaskakująca odpowiedź
- wszystko!
tutaj zaczęłam wymieniać.
Dziś zaczniemy od przepisu bazy, słodkiego dyniowego pure:)
Składniki:
dowolna ilość dyni
ok 250ml wody na każde 4-5 kg
Dynię myjemy, kroimy na części i obieramy, tak jest stanowczo łatwiej,bo całą dynię ciężko jest obrać. Kroimy ją w kawałki i wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą, po to żeby nie przywierała, potem puści swój sok, więc wody nie musi być dużo. kubek wystarczy. Dynię dusimy do miękkości, powinna się rozpadać, a to co się nie rozpadło miskujemy blenderem. Całe gotowanie trwa ok 40-60 minut. PO tym czasie pakujemy wrzącą ( uwaga pryska) dynię do gorących suchych słoików, zakrętki muszą być podgrzane we wrzątku. Jest to ważne gdyż wtedy mamy pewność, że całość ładnie załapie i będzie nam służyć jeszcze długo jako zapasy na zimę
zakręcamy i pasteryzujemy, ok 20 minut w wodzie do 3/4 wysokości słoików, po czym słoiki odstawiamy do góry dnem, do wystygnięcia.
I możemy się cieszyć dyniowym pure. Jego zastosowanie w kuchni jest praktycznie nieograniczone. Możemy je zjeść same, zrobić z niego zupę,placki, kluski,ciasto,muffinki, oblać naleśniki czy nawet je z niego usmażyć, nadziać pierogi lub co nam tylko przyjdzie do głowy!
Ja pokaże wam kilka przepisów
zaczynamy od dziś.
jest śliczne,prawda? a jakie pyszne
Rady: Po moich późniejszych obserwacjach, ważne jest odparowanie wody w możliwie jak największym stopniu.
Powiązane notki:
Ciasto drożdżowe z dyni
Pyszne placki z dyni
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/20/dyniowe-szalenstwo-pure-z-dyni