Wykonanie
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×Bardzo często robię taką surówkę. Świetnie pasuje do
kurczaka, szczególnie do smażonego i pieczonego, do ryb, klopsów i zrazów. My bardzo ją lubimy. Dziś przepis dla Was.
Składniki:duży
por ( biała część)250 g
marchewki250 g
jabłek ( 2 sztuki )4-5
śmietany 10-12% tł. gęstej ( można zastąpić kremowym
jogurtem )1 łyżka
cukrusól,
pieprzPrzygotowanie:
Warzywa i owoce umyć i obrać.Białą część
pora przekroić na pół wzdłuż, pokroić w półplasterki o grubości 2-3mm. Osolić 1/2 łyżeczki
soli i odstawić na kilka minut.Po 5-10 minutach
marchewkę i
jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać
śmietanę, doprawić i wymieszać.Dobrze gdy surówka chwilę postoi, wtedy nabiera smaku.Jeśli
por nie jest wyraziście ostry, np. podsechł warto dodać do niej 1 łyżeczkę
winnego octu lub
soku z cytryny.Powiązane notki:Surówka do obiadu:
Rzepa z
chrzanem i
rodzynkamiSałatka wielowrzywna z
cukini na zimęShoarma z
kurczaka z frytkami,domową
pitą, sosem i surówkąPyszne placki z dyni