ßßß Cookit - przepis na Surówka z pora, marchewki i jabłka, tradycyjna

Surówka z pora, marchewki i jabłka, tradycyjna

nazwa

Wykonanie

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Bardzo często robię taką surówkę. Świetnie pasuje do kurczaka, szczególnie do smażonego i pieczonego, do ryb, klopsów i zrazów. My bardzo ją lubimy. Dziś przepis dla Was.
Składniki:
duży por ( biała część)
250 g marchewki
250 g jabłek ( 2 sztuki )
4-5 śmietany 10-12% tł. gęstej ( można zastąpić kremowym jogurtem )
1 łyżka cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa i owoce umyć i obrać.
Białą część pora przekroić na pół wzdłuż, pokroić w półplasterki o grubości 2-3mm. Osolić 1/2 łyżeczki soli i odstawić na kilka minut.
Po 5-10 minutach marchewkę i jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać śmietanę, doprawić i wymieszać.
Dobrze gdy surówka chwilę postoi, wtedy nabiera smaku.
Jeśli por nie jest wyraziście ostry, np. podsechł warto dodać do niej 1 łyżeczkę winnego octu lub soku z cytryny.
Powiązane notki:
Surówka do obiadu: Rzepa z chrzanem i rodzynkami
Sałatka wielowrzywna z cukini na zimę
Shoarma z kurczaka z frytkami,domową pitą, sosem i surówką
Pyszne placki z dyni
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/01/20/surowka-z-pora-marchewki-i-jablka-tradycyjna