ßßß Cookit - przepis na Słodki kurczak pieczony w whisky

Słodki kurczak pieczony w whisky

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Jest to z pewnością najlepszy kurczak jakiego kiedykolwiek jadłam, mięso rozpływa się w ustach, co więcej całe przeszło smakiem delikatnego trunku. Miód i powidła śliwkowe dopełniają całości. Przepyszny kurczak, polecam. Jeśli zostało Wam odrobinę alkoholu po sylwestrze, taki kurczak z pewnością podbije podniebienia Waszych gości. Bardzo proste i efektowne danie.
ciemne plamki to kawałki śliwek z mojego domowego dżemu
Składniki:
kurczak, mój ok. 1,5 kg
3 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki chilli
4 łyżki sosu sojowego
150 ml whisky ( u mnie Red Label)
150 ml dżemu śliwkowego
150 ml miodu gryczanego
10 ziaren jałowca
3 liście laurowe
Przygotowanie:
Obie papryki mieszamy z sosem. Taką pastą nacieramy kurczaka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej jest odstawić mięso na całą noc.
Kurczaka przekładamy na blachę. Wlewamy do niego resztę marynaty i 150 ml wody ( 3/4 szklanki). Tyle aby blacha była pokryta wodą, do 1 cm.
Do garnka wlewamy whisky, dżem i miód. Gotujemy całość 5 minut. Przygotowaną polewą zalewamy kurczaka, 1/4 zostawiamy do smarowania w trakcie pieczenia.
Kurczaka pieczemy w 170 stopniach przez 1,5 godziny. Dwa razy smarujemy odłożoną zalewą, później polewamy mięso sosem.
Początkowe 30 minut pieczemy kurczaka w termoobiegu, później bez.
Po upieczeniu zostawiamy go na 20 minut w piecu aby soki w mięsie się ustały.
Podajemy z ulubionymi surówkami i ziemniakami lub ryżem. Całość polewamy powstałym sosem.
Smacznego!
Ja polecam upiec kurczaka kilka godzin przed obiadem, pozostawić do aby soki się ustały po czym pokroić go na porcje i podgrzać w sosie. Wtedy jest przepyszny.
poporcjowany
Tak przygotowany kurczak zachwyci Waszych gości! Zaręczam
Powiązane notki:
Solidna porcja mięsa czyli Pieczony kurczak „po Chińsku”
Pieczony schab
Mini pizze – pizzerinki z parowanym kurczakiem i brukselką
Akcja dzienny jadłospis ( z przepisami )
Shoarma z kurczaka z frytkami,domową pitą, sosem i surówką
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/01/10/slodki-kurczak-pieczony-w-whisky