Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Jest to z pewnością najlepszy
kurczak jakiego kiedykolwiek
jadłam,
mięso rozpływa się w ustach, co więcej całe przeszło smakiem delikatnego trunku.
Miód i
powidła śliwkowe dopełniają całości. Przepyszny
kurczak, polecam. Jeśli zostało Wam odrobinę
alkoholu po sylwestrze, taki
kurczak z pewnością podbije podniebienia Waszych gości. Bardzo proste i efektowne danie.
ciemne plamki to kawałki
śliwek z mojego domowego
dżemuSkładniki:
kurczak, mój ok. 1,5 kg3 łyżki
słodkiej papryki1 łyżka
ostrej papryki chilli4 łyżki
sosu sojowego150 ml
whisky ( u mnie Red Label)150 ml
dżemu śliwkowego150 ml
miodu gryczanego10 ziaren jałowca3
liście laurowePrzygotowanie:Obie
papryki mieszamy z sosem. Taką pastą nacieramy
kurczaka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej jest odstawić
mięso na całą noc.
Kurczaka przekładamy na blachę. Wlewamy do niego resztę marynaty i 150 ml
wody ( 3/4 szklanki). Tyle aby blacha była pokryta
wodą, do 1 cm.Do garnka wlewamy
whisky,
dżem i
miód. Gotujemy całość 5 minut. Przygotowaną polewą zalewamy
kurczaka, 1/4 zostawiamy do smarowania w trakcie pieczenia.
Kurczaka pieczemy w 170 stopniach przez 1,5 godziny. Dwa
razy smarujemy odłożoną zalewą, później polewamy
mięso sosem.Początkowe 30 minut pieczemy
kurczaka w termoobiegu, później bez.Po upieczeniu zostawiamy go na 20 minut w piecu aby
soki w
mięsie się ustały.Podajemy z ulubionymi surówkami i
ziemniakami lub
ryżem. Całość polewamy powstałym sosem.Smacznego!Ja polecam upiec
kurczaka kilka godzin przed obiadem, pozostawić do aby
soki się ustały po czym pokroić go na porcje i podgrzać w sosie. Wtedy jest przepyszny.
poporcjowanyTak przygotowany
kurczak zachwyci Waszych gości! ZaręczamPowiązane notki:Solidna porcja
mięsa czyli Pieczony
kurczak „po Chińsku”Pieczony
schabMini pizze – pizzerinki z parowanym
kurczakiem i
brukselkąAkcja dzienny jadłospis ( z przepisami )Shoarma z
kurczaka z frytkami,domową
pitą, sosem i surówką