Wykonanie
Kruche, słodko-kwaśne skrzydełka w glazurze z coca-coli oraz
miodu.Skrzydełka świetnie smakują zarówno na zimno jako przekąska np. do
piwa oraz na ciepło jako danie obiadowe.Ważne by do ich przygotowania użyć oryginalnej coca-coli z której powstanie gęsta glazura.
Składniki: 1 kg skrzydełek z
kurczaka1 l coca-coli ( oryginalnej)2 łyżki
miodu prawdziwego
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
przyprawa do kurczakaolej do smażenia Przygotowanie: Skrzydełka umyć osuszyć, zalać coca-colą tak by
mięso było całe zakryte.Odstawić na dwie godz do lodówki.Powstały płyn odlać,skrzydełka dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.Podzielić na trzy części odrzucając lotki.
Mięso oprószyć słodką i
ostrą papryką mieloną.Smażyć na rozgrzanym
oleju, na rumiano z obu stron.Do
mięsa wlać coca-colę oraz
miód ponownie je zakrywając.Dusić na minimalnym gazie do powstania gęstej glazury.Dokładnie lecz delikatnie przemieszać skrzydełka by każdy kawałek pokryła glazura.Podawać np. jako przekąska do
piwa czy też danie obiadowe z
ziemniakami i
sałatką.
Smacznego