ßßß


1 średni kurczakmarynata:1,5 - 2 łyżki oleju3 ząbki czosnku1 kopiasta łyżeczka przyprawy do kurczaka0,5 łyżeczki słodkiej papryki0,5 łyżeczki pieprzu1 - 2 szczypty ostrej paprykidodatkowo:1 kg soli (najzwyklejszej)Z kurczaka odcinamy zbędne części i nadmiar skóry. Następnie myjemy go dokładnie i osuszamy.Składniki marynaty łączymy ze sobą dokładnie. Smarujemy nią kurczaka, również w środku, zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do lodówki na 24 - 48 godzin (marynowałam 48 godzin).

Po upływie tego czasu naczynie żaroodporne osuszamy, dno wysypujemy kilogramem soli i wyrównujemy powierzchnię. Ja użyłam garnka rzymskiego firmy Romertopf i bardzo go polecam, nie tylko do mięsa, ale również pieczenia chleba i zapiekanek, już wkrótce na blogu regularnie będą się pojawiać wpisy z jego udziałem.
Jednym delikatnym ruchem układamy kurczaka na soli. Na początek najlepiej ułożyć go stroną z filetami do dołu, gdyż tłuszcz z góry spłynie na nie i natłuści, nie będą suche. Jeśli zwiążemy kurczakowi nóżki, będzie zajmował mniej miejsca i będzie bardziej poręczny przy układaniu.UWAGA: Unikajmy przesuwania mięsa po soli, unikniemy niepotrzebnego oblepienia, po prostu postarajmy się by za pierwszą próbą ułożyć kurczaka na soli tak jak trzeba :)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy naczynie do piekarnika na drugi poziom od dołu (!), pieczemy około 1 godziny i 40 minut (przy kurczaku około 1,5 kilogramowym, funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu). W połowie pieczenia odwracamy kurczaka na drugą stronę (również jednym ruchem bez przesuwania mięsa po soli).UWAGA: Mięso przez cały czas pieczemy bez przykrycia !
Sól pozostałą po pieczeniu po prostu namaczam i wyrzucam.Mięsko podajemy z ulubionymi dodatkami :), smacznego !