ßßß
Składniki na 12 sztuk:2 szklanki mąki samorosnącej ( 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka mąki tortowej dopełniona 10 g proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli )1 jajo2 łyżki oliwy lub oleju1 1/2 szklanki mleka1 łyżka cukru5 łyżek granoli + 1 łyżka1 łyżka rodzynek1 łyżka orzechów włoskich1 łyżka cukru z waniliąPrzygotowanie:Piekarnik nastawić na 210 stopni, z termoobiegiem. Przygotować formę z papilotkami ( niekoniecznie, ja dałam je dla ładnego wyglądu). W formie silikonowej nie są konieczne, metalową możemy po prostu natłuścić , jeśli nie mamy papilotek.Składniki ciasta mieszamy łyżką.Nakładamy do foremek, aż do wykończeni ciasta, w równej ilości, posypujemy łyżką granoli.Pieczemy 12 minut, studzimy poza piecem, na kratce.Po upieczeniu możemy obsypać cukrem pudrem, u mnie domowy cukier z wanilią.
czary mary i …
viola
żebyście nie mówili, że się nie udają, oto jak wyglądają w środkurozerwana bułeczka, bo nie miałam pod ręką nożaJeśli użyliście papilotek, ciepłe bułeczki nie będą od nich odchodziły, musicie je wystudzić, dlatego jeśli chcecie jeść je ciepłe, pieczcie je bez papieru. Ale muffinki z papierem dłużej pozostaną świeże.Ja zjadłam je z jogurtem wymieszanym z 2 łyżkami śmietany ( podobnie je się je w Anglii, inspiracją są angielskie bułeczki scones ) i konfiturą z rabarbaru.Smacznego!!Powiązane notki:Ziemniaczane bułeczki kokosowe ze świąteczną nutąDomowa Bakaliowa śniadaniowa Granola (musli) z miodem z patelniZiemniaczane bułeczki , słodkie ale bez cukru, vegańskie