Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Niedawno przygotowałam dla siebie i dla Was domową granolę ( klik ). Dziś miałam ogromną chęć na bułeczki, zobaczyłam stojącą na parapecie w słoiczku granolę i doznałam olśnienia. Zrodził się pomysł zrobienia bułeczek właśnie z domowym
musli. Jak zawsze przepis jest prosty i szybki do odtworzenia. Polecam, bułeczki są pyszne słodkie, lekkie i puszyste, świetne sprawdzą się na spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki na 12 sztuk:2 szklanki
mąki samorosnącej ( 1 szklanka
mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka
mąki tortowej dopełniona 10 g
proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki
soli )1
jajo2 łyżki
oliwy lub
oleju1 1/2 szklanki
mleka1 łyżka
cukru5 łyżek granoli + 1 łyżka1 łyżka
rodzynek1 łyżka
orzechów włoskich1 łyżka
cukru z
waniliąPrzygotowanie:Piekarnik nastawić na 210 stopni, z termoobiegiem. Przygotować formę z papilotkami ( niekoniecznie, ja dałam je dla ładnego wyglądu). W formie silikonowej nie są konieczne, metalową możemy po prostu natłuścić , jeśli nie mamy papilotek.Składniki ciasta mieszamy łyżką.Nakładamy do foremek, aż do wykończeni ciasta, w równej ilości, posypujemy łyżką granoli.Pieczemy 12 minut, studzimy poza piecem, na kratce.Po upieczeniu możemy obsypać
cukrem pudrem, u mnie domowy
cukier z
wanilią.
czary mary i …
viola
żebyście nie mówili, że się nie udają, oto jak wyglądają w środkurozerwana bułeczka, bo nie miałam pod ręką nożaJeśli użyliście papilotek, ciepłe bułeczki nie będą od nich odchodziły, musicie je wystudzić, dlatego jeśli chcecie jeść je ciepłe, pieczcie je bez papieru. Ale muffinki z papierem dłużej pozostaną świeże.Ja zjadłam je z
jogurtem wymieszanym z 2 łyżkami
śmietany ( podobnie je się je w Anglii, inspiracją są angielskie bułeczki scones ) i
konfiturą z
rabarbaru.Smacznego!!Powiązane notki:Ziemniaczane bułeczki
kokosowe ze świąteczną nutąDomowa Bakaliowa
śniadaniowa Granola (
musli) z
miodem z patelniZiemniaczane bułeczki , słodkie ale bez
cukru, vegańskie