ßßß
Składniki600 g filetów śledziowych ala matijas300 g jabłek np. champion lub jonagoredduża cebula 200-300 g4 duże korniszony660 g gęstej śmietany 12-18 %4 łyżki cukru2 łyżki octu winnegosól,pieprz do smakuPrzygotowanie:Śledzie moczymy wg wskazówek w linku .Odsączamy kroimy w 3 cm kawałki.Cebulę , korniszony i jabłka siekamy, jeśli mają jędrne skórki nie musimy ich obierać.Mieszamy ze śmietaną i doprawiamy cukrem, octem, solą i pieprzem.Dekorujemy np. natką i cytrynką.Smacznego!Powiązane notki:Wigilijny śledź w oleju z cebulką, czosnkiem i majerankiemTradycyjna Wigilijna sałatka jarzynowa2 w 1 sałatka z tuńczyka z paluszkami surimi lub smakowita pasta do chlebaBłyskawiczna owsianka z suszonymi jabłkami i cynamonem / konkurs