Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Nie wyobrażam sobie świąt bez tej sałatki. Przygotowywał ją mój dziadek, moja babcia, moja mama, teraz przygotowuję ją ja. Myślę, że w każdym domu jest inna wersja tej sałatki, dziś udostępniam Wam moją, taką pamiętam z dzieciństwa.
Składniki:puszka
kukurydzypuszka
groszku450 g
marchewki400 g
ziemniakówsłoik ( 500 ml)
korniszonówśrednia
cebula ok. 150 g4 duże
jajka3 łyżki
majonezu2 łyżki gęstej
śmietany2 łyżeczki
musztardy kremskiej lub stołowej1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzuprzygotowanie:
Ziemniaki,
marchewki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy.
Jajka gotujemy na twardo. Po czym zalewamy zimną
wodą.W tym czasie kroimy drobno
cebulkę i
ogórki.Warzywa puszkowe płuczemy i dodajemy do
cebuli i
ogórków.
Ziemniaki i
marchew kroimy w kostkę rozmiarowo podobną do
ogórków.
Sałatkę doprawiamy
majonezem,
śmietaną,
musztardą,
solą i
pieprzem.Mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia i „przegryzienia ”Smacznego!
Powiązane notki:2 w 1
sałatka z
tuńczyka z paluszkami surimi lub smakowita pasta do
chlebaSałatka wielowrzywna z
cukini na zimęRozgrzewająca szybka i ekonomiczna zupa jarzynowa z
kaszą jaglanąTradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciastoSekrety męskiej uczty :
Piersi z kurczaka zapiekane z
serem i
pure ziemniacznym