Wykonanie
Zna ją chyba każdy. Jak dla mnie to nieodzowny element imienin u cioci, mamy, taty, teściowej, teścia i mogłabym tak wymieniać dalej. Dlatego też nie mogło jej zabraknąć przy okazji Gotowania po polsku z Andrzejem i Ireną pod patronatem serwisu Zpierwszegotłoczenia .
Składniki:3-4
marchewki3-4
ziemniaki3 kwaśne
jabłka4-5
ogórków kiszonych1
cebula4
jajka1 puszka
kukurydzy1 puszka
groszku konserwowego
majonezmusztardasól,
pieprz, odrobina
cukruWykonanie:
Marchewkę i
ziemniaki gotujemy w mundurkach.
Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę (jest do tego wspaniały sprzęt za około 3 zł - kółko z kratką), wsypujemy do miski.
Jajka po obraniu kroimy też w kostkę.
Ogórki obieramy i kroimy,
jabłka obieramu, kroimy (najlepiej od razu wymieszać je z
ogórkami - dzięki temu nie zrobią się ciemne).
Cebule drobno siekamy. Dodajemy odsączony
groszek i
kukurydzę i wszystko mieszamy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i dodajemy
majonez i
musztardę (ja
daję dość sporo
musztardy, bo lubię bardziej ostrą
sałatkę). Wszystko mieszamy i gotowe. Ilość składników możemy ustalać według własnych upodobań. Moja mama dodaje też ze dwie
pietruszki i czasami
seler, ale ja wolę bez./wydrukuj przepis/