Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Krótko i na temat. Moje wczorajsze śniadanie, pełna błonnika i lekkostrawnej dyni, z
mlekiem,
wanilią i
rodzynkami, a do tego lane kluseczki, pyszne lekkie śniadanko
250 ml
mleka250 ml
wody300 g surowej startej drobno dyni1 op.
cukru waniliowego1 łyżeczka waniliowej esencji
rodzynki i
cynamon do dekoracji
jajo4 łyżki
mąki pszennej4-5 łyżek
wodyszczypta
soliPrzygotowanie:
Dynię wrzucamy na gotujący się płyn, gotujemy do miękkości, po czym miksujemy. Doprawiamy
cukrem waniliowym i
wanilią.
Jajo rozrabiamy z
mąką, dodajemy szczyptę
soli, przy łączeniu się składników dolewamy
wody. Ciasto powinno być gęste jednak tak,aby spływało z łyżki.Do wrzącej dyni wlewamy strużką kluski, nie mieszamy od razu, muszą się ściąć. Po ok. 30 sekundach możemy je pomieszać. Gotujemy 3-4 minuty, podajemy gorące z
rodzynkami i
cynamonem.Smacznego!Powiązane notki:Pancakes jaglane z
jabłkiem i
rodzynkamiSłodka zupa kukurydziana z dyni z
kurczakiem w Papirusie
WINIARYVegan kluski, jak u babci czyli lane na
mlekuDyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez
jajek ( krok po kroku)Słodka Bakaliowa
manna z
gruszką japońską czyli zdrowe
słodycze bez
cukru