ßßß
250 ml mleka250 ml wody300 g surowej startej drobno dyni1 op. cukru waniliowego1 łyżeczka waniliowej esencjirodzynki i cynamon do dekoracjijajo4 łyżki mąki pszennej4-5 łyżek wodyszczypta soliPrzygotowanie:Dynię wrzucamy na gotujący się płyn, gotujemy do miękkości, po czym miksujemy. Doprawiamy cukrem waniliowym i wanilią.Jajo rozrabiamy z mąką, dodajemy szczyptę soli, przy łączeniu się składników dolewamy wody. Ciasto powinno być gęste jednak tak,aby spływało z łyżki.Do wrzącej dyni wlewamy strużką kluski, nie mieszamy od razu, muszą się ściąć. Po ok. 30 sekundach możemy je pomieszać. Gotujemy 3-4 minuty, podajemy gorące z rodzynkami i cynamonem.Smacznego!Powiązane notki:Pancakes jaglane z jabłkiem i rodzynkamiSłodka zupa kukurydziana z dyni z kurczakiem w Papirusie WINIARYVegan kluski, jak u babci czyli lane na mlekuDyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)Słodka Bakaliowa manna z gruszką japońską czyli zdrowe słodycze bez cukru