Wykonanie
Gdy się taką bułeczkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą, świeżutką, weźmie do ręki, jakimś niewytłumaczalnym sposobem od razu wzrasta w człowieku poziom endorfin :)
Składniki na 16 bułeczek:3,5 szklanki
mąki pszennej50 g. świeżych
drożdży2
jajkaczubata łyżka
smalcu1/2 szklanki
rodzynek1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki ciepłego
mleka1/2 szklanki ciepłej
wody3 łyżki
cukru waniliowegoszczypta
soli2 łyżki
mlekagruby
cukier do posypaniaPrzygotowanie:3 szklanki
mąki wsypuję do miski, robię wgłębienie pośrodku.
Drożdże mieszam na pastę z łyżką
mąki, łyżką
cukru i
mlekiem, wlewam do miski, odstawiam na 15 minut. Po tym czasie do miski dodaję
jajka,
rodzynki,
smalec, pozostały
cukier i
cukier waniliowy,
sól i
wodę, zagniatam ciasto. Wyrabiam je podsypując pozostałą
mąką przez ok. 10 minut, po czym odstawiam w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość ( ok. 40 minut). Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę, zagniatam krótko, dzielę na 16 części. Każdą część rozgniatam dłonią w prostokąt i zwijam go w rulon, po czym spłaszczam dłonią i układam na blasze jedną
bułkę obok drugiej, z niewielkimi odstępami. Smaruję bułeczki
mlekiem i lekko posypuję
cukrem. Wstawiam do piekarnika o temperaturze 185 stopni C, piekę ok. 30 minut.Przepis autorski.