ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki z rodzynkami

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Gdy się taką bułeczkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą, świeżutką, weźmie do ręki, jakimś niewytłumaczalnym sposobem od razu wzrasta w człowieku poziom endorfin :)
Składniki na 16 bułeczek:
3,5 szklanki mąki pszennej
50 g. świeżych drożdży
2 jajka
czubata łyżka smalcu
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki mleka
gruby cukier do posypania
Przygotowanie:
3 szklanki mąki wsypuję do miski, robię wgłębienie pośrodku. Drożdże mieszam na pastę z łyżką mąki, łyżką cukru i mlekiem, wlewam do miski, odstawiam na 15 minut. Po tym czasie do miski dodaję jajka, rodzynki, smalec, pozostały cukier i cukier waniliowy, sól i wodę, zagniatam ciasto. Wyrabiam je podsypując pozostałą mąką przez ok. 10 minut, po czym odstawiam w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość ( ok. 40 minut). Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę, zagniatam krótko, dzielę na 16 części. Każdą część rozgniatam dłonią w prostokąt i zwijam go w rulon, po czym spłaszczam dłonią i układam na blasze jedną bułkę obok drugiej, z niewielkimi odstępami. Smaruję bułeczki mlekiem i lekko posypuję cukrem. Wstawiam do piekarnika o temperaturze 185 stopni C, piekę ok. 30 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/07/drozdzowe-bueczki-z-rodzynkami.html