Wykonanie
Idealna na każdą okazję- szczególnie na Wielkanoc, zawsze się udaje więc bez obaw, że nie wyjdzie :)
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2016_slash_02_slash_babka-wielkanocna-z-rodzynkami/l/-855766753.JPG)
Składniki:30 dag
maki10 dag
cukru5 łyżek
masła5 łyżek
smalcu4
jajka2 dag
drożdży2 łyżki
mleka1
cukier waniliowyszczypta
soli5 dag
rodzynektłuszcz do formyWykonanie:
Drożdże rozmieszać z ciepłym
mlekiem i przygotować rozczyn.
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać
masło ze
smalcem i nadal ucierając dodać
mąkę, rozczyn. Następnie dodać pianę ubitą z
białek(trochę piany zostawić),
rodzynki i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Foremkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto posmarować pianą. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu posypać
cukrem waniliowym.