ßßß Cookit - przepis na Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Niewiele jest rzeczy pyszniejszych na śniadanie niż własnoręcznie przyrządzona chałka z kruszonką posmarowana masłem i dżemem (w moim przypadku truskawkowym) lub (opcjonalnie) miodem, co osobiście również uwielbiam.
Jak dla mnie, zastosowanie suchych drożdży ułatwia sprawę (oczywiście, wiem, że tradycyjne drożdże to nie wyższa matematyka, ale nie jestem szczególną fanką przygotowywania zaczynu drożdżowego i kiedy tylko mogę, używam suchych).
Składniki na chałkę:
450g mąki pszennej
80 ml ciepłego mleka
80 ml ciepłej wody
7g suchych drożdży
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
2,5 łyżki cukru
małe opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka soli
Składniki na kruszonkę:
60g mąki pszennej
30g masła
30g cukru
jajko do posmarowania wierzchu chałki
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski i wyrabiamy, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
Następnie formujemy kulę, którą wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ja najczęściej rozgrzewam piekarnik do 50°C i wkładam ciasto na ok. 25-30 minut.
Po wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz (końce podwijamy pod spód).
Chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i wyrabiamy, aż powstaną grudki.
Chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem (najwygodniej jest użyć pędzelka do smarowania) i obficie posypujemy całość kruszonką.
Pieczemy przez ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Chałka jest gotowa, kiedy skórka zrumieni się na brązowy kolor.
Przepis zainspirowany chałką Doroty .
Źródło:http://simply-delicious-baking.blogspot.com/2013/02/chaka-z-kruszonka.html