Wykonanie
Niewiele jest rzeczy pyszniejszych na śniadanie niż własnoręcznie przyrządzona
chałka z kruszonką posmarowana
masłem i
dżemem (w moim przypadku
truskawkowym) lub (opcjonalnie)
miodem, co osobiście również uwielbiam.Jak dla mnie, zastosowanie suchych
drożdży ułatwia sprawę (oczywiście, wiem, że tradycyjne
drożdże to nie wyższa matematyka, ale nie jestem szczególną fanką przygotowywania zaczynu
drożdżowego i kiedy tylko
mogę, używam suchych).
Składniki na
chałkę:450g
mąki pszennej80 ml ciepłego
mleka80 ml ciepłej
wody7g suchych
drożdży1
jajko2 łyżki roztopionego
masła2,5 łyżki
cukrumałe opakowanie
cukru waniliowego1 łyżeczka
soliSkładniki na kruszonkę:60g
mąki pszennej30g
masła30g
cukrujajko do posmarowania wierzchu
chałki--------------------------------------------------------------------------------------------------Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski i wyrabiamy, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.Następnie formujemy kulę, którą wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Ja najczęściej rozgrzewam piekarnik do 50°C i wkładam ciasto na ok. 25-30 minut.Po wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiamy.Ciasto dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz (końce podwijamy pod spód).
Chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i wyrabiamy, aż powstaną grudki.
Chałkę smarujemy roztrzepanym
jajkiem (najwygodniej jest użyć pędzelka do smarowania) i obficie posypujemy całość kruszonką.Pieczemy przez ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Chałka jest gotowa, kiedy skórka zrumieni się na brązowy kolor.
Przepis zainspirowany
chałką Doroty .