Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Czym różni się szarlotka od jabłecznika ? Otóż tym , że do szarlotki
jabłka prażymy i mocno doprawiamy
korzennymi przyprawami,
cynamonem, gałką i tłuczonymi
goździkami, świetny jest też dodatek
cytrynowej skórki, jednak tej dziś nie miałam. Oto moja propozycja na chłodne dni. Idealna do popołudniowej
kawy ( u mnie zawsze jest to
kawa zbożowa) lub ciepłej imbirowej
herbaty, tak lubię najbardziejjak dla mnie jest to taka „zaprawa” przed świętami, ach ten
cynamon!
Składniki:ciasto:200 g
margaryny lub
masła ( u mnie
Palma)3 szklanki
mąki pszennej ( krupczatka, tortowa )3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka olejku/esencji migdałowej1/2 szklanki
cukru2 duże
jajaszczypta
soliJabłka:2 kg słodkich
jabłek3 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki gałki7 tłuczonych
goździków1 łyżka
bułki tartejdodatkowo :
cukier puder do posypania lub pokruszone
bezyPrzygotowanie:Ciasto :
Mąkę mieszamy z proszkiem ,
solą i
cukrem. Dodajemy posiekaną zimną
margarynę, rozdrabniamy ją na małe kawałeczki po czym wbijamy
jaja, dodajemy aromat, szybko wyrabiamy ciasto tylko do połączenia mas. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Jabłka:
Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce, po czym wrzucamy do garnka i smażymy na dość dużym ogniu, gdy sok odparuje a
jabłka zaczną odstawać od brzegów garnka, dodajemy do nich
przyprawy. Moje
jabłka były tak słodkie, że zupełnie ich nie dosładzałam, nie widzę sensu w dawaniu do ciast kwaśnych
jabłek i dosładzaniu ich
białym cukrem, wolę ten naturalny zawarty w owocachPo dodaniu przypraw
jabłka prażymy jeszcze kilka minut, po czym odstawiamy je w zimne miejsce, ja swoje wystawiłam na balkon, w chwilach gdy człowiek się śpieszy, a ja śpieszę się wiecznie, cieszę się że jest chłodno.Trik I : Wyłożenie gorących
jabłek na zimny spód spowoduje tzw. zakalec.
Jabłka muszą
mieć temperaturę pokojową. Powinny wyglądać tak:
TRIK II : co więcej tak przygotowane
jabłka można pakować do wyparzonych słoików i pasteryzować, zimą wystarczy tylko zagnieść ciasto i wyłożyć na nie wcześniej przygotowane
owoce. W święta będzie to prawdziwy hit, a w okresie
między świętami a sylwestrem, świetny sposób na coś pysznego gdy zaskoczy nas z wizytą rodzina:)Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy, na
mące, jedną częścią wykładamy formę z papierem do pieczenia, którą polecam przykleić do formy
masłem.TRIK III: ciasto w formie obsypujemy łyżką
bułki tartej, zaabsorbuje wilgoć pozostałą w jabłkach, jest to świetny sposób aby spód był na prawdę kruchy i delikatny. To mój niezawodny sposób na pyszne kruche ciasto z soczystymi
owocami.Na kruchy spód wykładamy
jabłka, a na nie drugą rozwałkowaną część ciasta, nie musi to być jeden płat, jeśli w trakcie wałkowania nam się porwał, nic nie szkodziułóżmy je tak aby szczelnie zakrywało
jabłka, a brzegi uformujmy tak aby stykały się ze
spodem.Ciasto wkładamy do gorącego ( 180 stopni) pieca, bez termoobiegu. Pieczemy 40 minut, po czym studzimy przy uchylonych drzwiczkach lub serwujemy gorący.Dekorujemy
cukrem pudrem lub pokruszoną
bezą, u mnie była to właśnie
beza.Smacznego!
Powiązane notki:Bułeczki scones piernikowo-
pomarańczowe, chrupiące śniadanko ze świąteczną nutąŻytni Placek
jabłkowy z kruszonką owsianąNajprostsze i najlepsze 5 minutowe ciasto
cynamonowe z
gruszkamiPiernik
jabłkowy, jak za dawnych latJabłecznik na kruchym
waniliowym cieście