ßßß
Składniki:ciasto:200 g margaryny lub masła ( u mnie Palma)3 szklanki mąki pszennej ( krupczatka, tortowa )3 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka olejku/esencji migdałowej1/2 szklanki cukru2 duże jajaszczypta soliJabłka:2 kg słodkich jabłek3 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki gałki7 tłuczonych goździków1 łyżka bułki tartejdodatkowo : cukier puder do posypania lub pokruszone bezyPrzygotowanie:Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem , solą i cukrem. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, rozdrabniamy ją na małe kawałeczki po czym wbijamy jaja, dodajemy aromat, szybko wyrabiamy ciasto tylko do połączenia mas. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Jabłka: Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce, po czym wrzucamy do garnka i smażymy na dość dużym ogniu, gdy sok odparuje a jabłka zaczną odstawać od brzegów garnka, dodajemy do nich przyprawy. Moje jabłka były tak słodkie, że zupełnie ich nie dosładzałam, nie widzę sensu w dawaniu do ciast kwaśnych jabłek i dosładzaniu ich białym cukrem, wolę ten naturalny zawarty w owocachPo dodaniu przypraw jabłka prażymy jeszcze kilka minut, po czym odstawiamy je w zimne miejsce, ja swoje wystawiłam na balkon, w chwilach gdy człowiek się śpieszy, a ja śpieszę się wiecznie, cieszę się że jest chłodno.Trik I : Wyłożenie gorących jabłek na zimny spód spowoduje tzw. zakalec. Jabłka muszą mieć temperaturę pokojową. Powinny wyglądać tak:
TRIK II : co więcej tak przygotowane jabłka można pakować do wyparzonych słoików i pasteryzować, zimą wystarczy tylko zagnieść ciasto i wyłożyć na nie wcześniej przygotowane owoce. W święta będzie to prawdziwy hit, a w okresie między świętami a sylwestrem, świetny sposób na coś pysznego gdy zaskoczy nas z wizytą rodzina:)Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy, na mące, jedną częścią wykładamy formę z papierem do pieczenia, którą polecam przykleić do formy masłem.TRIK III: ciasto w formie obsypujemy łyżką bułki tartej, zaabsorbuje wilgoć pozostałą w jabłkach, jest to świetny sposób aby spód był na prawdę kruchy i delikatny. To mój niezawodny sposób na pyszne kruche ciasto z soczystymi owocami.Na kruchy spód wykładamy jabłka, a na nie drugą rozwałkowaną część ciasta, nie musi to być jeden płat, jeśli w trakcie wałkowania nam się porwał, nic nie szkodziułóżmy je tak aby szczelnie zakrywało jabłka, a brzegi uformujmy tak aby stykały się ze spodem.Ciasto wkładamy do gorącego ( 180 stopni) pieca, bez termoobiegu. Pieczemy 40 minut, po czym studzimy przy uchylonych drzwiczkach lub serwujemy gorący.Dekorujemy cukrem pudrem lub pokruszoną bezą, u mnie była to właśnie beza.Smacznego!
Powiązane notki:Bułeczki scones piernikowo-pomarańczowe, chrupiące śniadanko ze świąteczną nutąŻytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianąNajprostsze i najlepsze 5 minutowe ciasto cynamonowe z gruszkamiPiernik jabłkowy, jak za dawnych latJabłecznik na kruchym waniliowym cieście